Свакога дана све више се поставља питање постојања мотивације и воље како би се предузео неки корак. Ово питање је најактуелније за младе којима треба највише снаге и воље, јер су на њима најзначајнији напори како би градили друштво и своје животе. Међутим, све чешћи су примери младих којима мотивацијa управо недостаје.

извор: unsplash.com

Основни покретач сваког човека јесте воља. Та воља може се односити на живот,неки циљ или успех. Управо је та воља нешто што нас покреће напред и што нам омогућава да се развијамо и да напредујемо. Како бисмо имали воље, неопходно је да имамо и мотивацију. Мотивација је оно што нас поред воље инспирише да опстајемо и трајемо, да се боримо и трудимо како бисмо нешто постигли. Данас се о мотивацији све чешће говори, постоје бројне странице о њој, емисије, разговори. Све ово се дешава из разлога зато што делује да је мотивације све мање. Примећује се да су млади све мање активни и заинтересовани да предузимају неке напоре, да све мање виде смисла у напору и труду, јер не виде да ће из тога произаћи неки резултат. Из тог разлога, веома је важно повећати мотивацију код младих, како би се у њима пробудила животна енергија и воља.

ШТА ЈЕ МОТИВАЦИЈА?

Мотивација представља појам од кога зависи начин људског понашања. Логичан је закључак да када неко има мотивације, има доста енергије и снаге које улаже уопштено у живот, на посла или током учења. Мотивација потиче од латинских речи које у свом основном значењу се односе на кретање. Дакле, мотивација представља својеврстан вид покретачке снаге која позитивно делује на сваког појединца. То је енергија која га покреће да иде напред и да живи пуним плућима.

Неки аутори сматрају да је мотивација појам који се непосредно везује за потребе, вредности и циљеве. Потребе су основна психичка и физичка требања које сваки човек мора да задовољи. Вредности су оно што за некога појединца представља неки вид светиње, оно шта највише воли и за шта се највише бори. Циљеви су оно шта неки појединац жели да постигне. Потребан је скуп ова три елемента како би постојала мотивација за постизањем успеха.

Потребно је да неко има жељу како би постигао нешто, то је први корак у постизању циљева и грађењу мотивације. Онда је неопходно да се активира, да предузме конкретне кораке како би кренуо у реализацију жеље. А како би своју жељу довео до остварења неопходно је да има упорност, да не одустаје, односно да континуирано ради на остварењу своје жеље. На пример, када неко хоће да положи неки испит, треба прво да има жељу, онда да се активира прављењем плана учења и започињањем учења. Поред свега тога, неопходан је континуирани рад, без одустајања и малоушности.

извор: unsplash.com

ПРОБЛЕМ МОТИВАЦИЈЕ

Када се помисли на мотивацију, обично се мисли на мотивацију за учење или рад, те се највише о њој дискутује. Поред ових, свеукупна животна мотивација за стварањем и грађењем нечег новог у данашњем свету мањка. Поставља се питање шта је узрок свему томе?

У нашој земљи, недостатак мотивације углавном је узрок друштвено-политичиких кретања, општег става друштва да се код нас тешко долази до успеха, те млади у старту одустају од својих жеља и снова. Глобално гледано, мотивација недостаје и услед недостатка подршке, вере и емпатије од других људи. Многи од нас би били јако успешни кад би нам неко дао ветар у леђа тиме што ће нам рећи једну кратку реченицу да нешто можемо, а остало бисмо све ми одрадили. Друштвене околности, актуелне светске, пад неких вредности такође утичу и на пад мотивације. Пошто живимо у времену које је колебљиво услед последица пандемије вируса ковид-19 и овај тренутак свакако утиче на пад воље и мотивације у друштву.

МЕТОДЕ ПОВЕЋАЊА МОТИВАЦИЈЕ

Постоје многобројне психолошке методе које се препоручују ради повећања мотивације. Разговор са психологом или особом која је из вашег окружења разумљива може вам помоћи да отклоните своје дилеме, и са снажном вољом предузмете иницијативу. Такође, имате странице на друштвеним мрежама које утичу на повећање мотивације попут Инстаграм страница Мотивација младих, Мотивација победника и многих других. На тим страницама можете пронаћи неке цитатд и објаве које ће вам скренути пажњу да размислите у неком правцу и отклоните своје недоумице и страхове. Такође, о мотивацији можете доста пронаћи на психолошким блоговима.

Један од сајтова где можете наћи неке информације о мотивацији и саветима како да је повећате је сајт https://www.jatomogu.rs/blog/licni-razvoj/kako-motivisati-sebe/ . Ту ћете наћи да себе можете мотивисати тако што ћете најпре кренути, онда отклонити од себе све предрасуде, ометаче. Исто тако разговор са лајф коучем, слушање музике која вас подстиче на делање, планирање обавеза, постављање циљева, налажење разлога и вредности зашто нешто радите даје вам ветар у леђа без обзира на све препреке.

Још неки од видова повећања мотивације, јесу проналазак неке славне личности или личности из окружења којој се дивите, а која вам може бити узор да је достигнете. Такође, за мотивацију је јако важна позитивност и усмерење на позитивне мисли. Конкуренција може бити основ за мотивисање, али не на начин да будете бољи од свих, него да људи који су здрава конкуренција у вашим активностима на вас утичу тако што ћете имати мотивацију да се усавршавате. Важно је имати увек неких новина, надахнућа, циљева. А важно је, ради свакодневног протока мотивације, пружити себи и одмор. Неке од ових савета можете пронаћи на сајту https://hr.psychologyinstructor.com/kako-povecati-nasu-motivaciju/.

Поред ових психолошких, постоје и природни фактори повећања мотивације који се односе на здравље нашег организма. То би значило да је за повећање мотивације неопходна здрава исхрана, богата аминокиселинама, шетња, слушање музике за плес.

Све ово важи за све видове мотивација, па и за мотивацију за учење која је за већину младих најважнија. Овде су најважнији јасно постављени циљеви, упорност, вера у резултат, самонаграђивање и позитивно размишљање. Више о мотивацији за учење можете прочитати на сајту https://fakulteti.edukacija.rs/zdravlje/strategije-za-povecanje-motivacije, а о мотивацији уопште можете још прочитати на сајту https://project-management-srbija.com/motivacija/motivacija.

извор: unsplash. com

ЗАКЉУЧАК

Мотивација је важан покретач за живот, неопходан предуслов како бисмо имали воље за предузимање наших напора и за наш живот. Немојте претерано мислити унапред или ако мислите, мислите позитивно. Мислите на све оно што је испред вас и што вас чека и због чега све радите. Живот је велики благослов и дар и никоме није дат узалудно, зато искористите тај свој дар на прави начин.

Важно је још напоменути да је важно читати мотивационе поруке и цитате. Једна од њих каже: ,,Шта год можете да одсањате, почните одмах. Храброст у себи носи генијалност, моћ и магију. Почните одмах."

Александра Секулић

Leave a comment