Због чега је важна рециклажа?

Одред извиђача „“Космајски одред“ у оквиру пројекта „Зумирај ризик“ подржаног од стране Министасртва заштите животне средине Републике Србије, покреће серију информативних текстова о заштити екологије и животне средине насталих ил препроучених од стране учесника пројекта.

ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ВАЖНА РЕЦИКЛАЖА?

 1. ШТА ЈЕ РЕЦИКЛАЖА?

Свако од нас свакодневно купује и користи разноврсне производе, предмете или материјале који су неопходни за свакодневну употребу. Међутим, сваки производ има свој век трајања и једнога дана постаје бескористан. Шта ми радимо у том тренутку са тим производом?
Већина нас ће отићи до првог контејнера и бацити непотребни материјал без размишљања шта ће даље бити са њим, без знања и информације да управо тај производ може поново да се искористи и претвори у неки нови облик. Рециклирање представља процес одвајања, сакупљања и обраде коришћених производа у нове материјале.

 1. ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ВАЖНО РЕЦИКЛИРАТИ?

Када се отпадни материјал нађе у природи, он може да има низ негативних утицаја. Један од њих је утицај на биљни и животињски свет, а самим тим и на људе преко ланца исхране. Отпад може проузроковати губитак природних станишта и доприноси негативним утицајима попут глобалног загревања и климатских промена који такође могу довести до нарушавања природних станишта.
Рециклирање такође значи употребу вец́ коришц́ених материјала уместо стварања нових сировина. Будуц́и да сировине често долазе из природних станишта попут шума, рециклирање може смањити потребу за сировинама. Сировине би такође могле да укључују природне ресурсе попут дрвета, воде и минерала. Када смањимо употребу нових материјала, онда можемо да сачувамо природна станишта, шуме, прашуме и пружимо Земљи прилику да расте и зарасте.

 1. СТА СВЕ МОЖЕМО РЕЦИКЛИРАТИ?

Рециклажа папира и картона – Новински папир може да се рециклира најмање 7 пута. Картонска амбалажа се углавном прави од рециклираног папира, као и новине.
Рециклажа пластике – Време разградње отпадне пластике је дуго, али она може веома успешно да се рециклира. Ово првенствено важи за ПЕТ амбалажу у којој купујемо освежавајућа пића, уље, воду итд.
Рециклажа метала – Већину метала је могуће обрадити. Конзерве су већином од алуминијума. Производња новог од старог Ал штеди 95% енергије.
Рециклажа електричних уређаја – Електронски отпад је категоризован као опасан јер садржи олово, живу и кадмијум. У могућности смо да поново употребимо и до 70% овог отпада, тако да се ова врста отпада може и мора рециклирати.
Рециклажа дрвета – Отпадно дрво је драгоцен ресурс који је доступан у великим количинама и може се користити или за рециклажу материјала или производњу енергије, у зависности од степена квалитета. Израз „отпадно дрво“ укључује све шуме и материјале на бази дрвета који су при крају свог животног века и због тога се сматрају отпадом.
Рециклажа стакла – Стаклу је потребно више од 5000 година да се распадне, може безброј пута да се рециклира, а да не изгуби својство и квалитет.
Рециклажа одеће и текстилних материјала
Рециклажа цигле и интерног отпада

 1. ПОЗИТИВНИ УТИЦАЈ РЕЦИКЛАЖЕ НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

Очување природних ресурса – природни ресурси су врло ограничени, зато морамо водити рачуна о њима. Рециклажа дрвета и папира штеди дрвеће и шуме. Рециклажа метала значи да постоји мања потреба за копањем и вађењем нових руда метала. Рециклажа стакла смањује потребу за коришћењем нових сировина као што је песак.

 1. Заштита екосистема и дивљих животиња – Рециклирањем се смањује потреба за узгојем, жетвом или извлачењем нових сировина из земље. То заузврат смањује штету нанесену природном свету: мање се посече шуме; мање се мења ток рекама; дивље животиње бивају мање оштечене или расејане; мање је загађење ваздуха, воде и земљишта. На пример, ако се пластични отпад не преусмери на рециклирање, он може завршити у рекама, морима или стотинама и хиљадама километара даље, загађујуц́и обале и водене токове и постајуц́и глобални проблем.
 2. Смањивање потражње за сировинама – Све већа потражња за новим сировинама довела је до тога да је већина најсиромашнијих и најугроженијих људи расељена из својих домова. Много је боље рециклирати постојеће производе, него оштетити туђу заједницу у потрази за новим сировинама.
 3. Уштеда енергије – Израда призвода од рециклираних материјала захтева мање енергије него израда од нових сировина.
 4. Смањење емисије угљен-диоксида – Смањење емисије угљен-диоксида и других гасова стаклене баште у атмосферу је од виталног значаја за заустављање катастрофалних климатских промена.
 5. Јефтиније је – Што више рециклиримао, а мање стављамо у канту, уштедећемо више новца што је добро како за домаћинства тако и за предузећа и локалне јавне службе. Сјајна идеја је и рециклажа отпада од хране и осталог органског отпада, од којих може да настане компост или ђубриво које се може користити за узгој биљака.
 6. РЕЦИКЛИРАЊЕ У СРБИЈИ

Већина предузећа у Србији се бави прерадом метала. Рециклира се укупно 10% отпада, за разлику од осталих земаља које рециклирају од 50% па навише. Остале секундарне сировине извозимо у иностранство за даљу обраду. Неадекватно управљање отпадом је један од највећих проблема Републике Србије са аспекта заштите животне средине и исључиво је резултат неадекватног става друштва према отпаду.

 1. ОПШТИ ЗНАЧАЈ РЕЦИКЛАЖЕ

Рециклажа је најбољи начин да помогнемо свету у којем живимо
Повећање популације значи повећање отпада
Уклањамо део отпада који негативно утиче на природу
Нови стил живота значи да правимо све више отпада који није биоразградив

ЗНАЧАЈ РЕЦИКЛАЖЕ ЗА ЧОВЕКА
Чување природних ресурса за будуће генерације
Прављење производа од сирових материјала кошта и загађује више него производња од рециклираних материјала.
Све је мање места за отпад
Загађење животне средине се испољава на нашем здрављу

САВЕТИ
Рециклирајте папир – не бацајте новине. Једна тона сакупљеног папира спасиће живот 17 стабала
Одвајајте папир, стакло, пластику и метал и бацајте их у посебне контејнере уколико постоји могућност за то
Употребите један производ више пута
Посебно одвајајте метални отпад и аутомобилске гуме од осталог отпада
Одговорно и контролисано одлажите отпад – не стварајте дивље депоније

Преузето са: https://www.prakticnaekologija.rs/2021/03/27/zbog-cega-je-vazna-reciklaza/

Leave a comment