Нови Сад добитник је награде за најбољи европски тренд бренд у области културе за 2021. годину, у оквиру Награда за европске културне брендове, које су шеснаести пут додељене у Дрездену.

Нови Сад добитник престижне награде!

Српска Атина је тако постала први град у овом делу Европе који је понео ту награду, с обзиром на то да су добитници до сада били из Западне Европе попут градова Париза, Минхена, Берлина, Ослa и других. Захваљујући Новом Саду, Србија се нашла у друштву четири западноевропске земље које су, од како се награде додељују, имале своје представнике међу добитницима – Немачка, Француска, Италија, Норвешка.
У жестокој конкуренцији за најпрестижнију европску награду у области културе нашло се 110 организација, институција и културних установа из Немачке, Аустрије, Швајцарске, Белгије, Белорусије, Француске, Израела, Литваније, Русије, Србије и Холандије, а пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе“ је у категорији „Најбољи европски тренд бренд” у финалном избору стручног жирија победио берлинску организацију Stiftung Zukunft Berlin и дигиталну швајцарску платформу за културу SpectYou.
Међу овогодишњим лауреатима су и бечки културни центар Brunnenpassage Wien у категорији „Европска награда за урбану културу”, „Дрезденски симфонијски оркестар” за допринос култури у условима пандемије, као и Илијад Розенберг, директорка и кустоскиња меморијалног центра Јад Вашем у Израелу.
Новосађани су сада носиоци европске награде коју је њихов град добио због нових брендова културе који су утемељени претходних година – „Дочек“ и „Калеидоскоп културе“ и мрежа културних станица. У оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, „Дочек“ и „Калеидоскоп културе“ позиционирали су се у претходне четири године као брендови Новог Сада који су поставили нови приступ култури, повезивању различитих културних актера и организацији и реализацији догађаја. Нови брендови подигли су продукцијске капацитете, док је мрежа културних станица проширила просторне капацитете и отворила нове могућности за уметнике, али и развој публике у најразличитијим деловима града и његовој околини.
„Кључна одредница ове победе је култура заједништва, јер ретко која награда је заслуга читавог једног града. Новосађани су је добили јер су веровали, подржавали и заједнички радили на стварању толико новог, другачије и квалитетнијег у области културе да је Европа то поново препознала. Још једна европска титула Новом Саду није једино мерило успеха, али је важна јер сваки велики сан пролази кроз сумње, оповргавања, од чега је најопасније подразумевање. Титулом најбољег европског тренд бренда у области културе Нови Сад је захваљујући сцени и грађанима Новог Сада добио мерљиву вредност и немерљив позитиван углед, не само за наш град већ и за целу Србију“, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић.
Као легати који треба да остану граду и након године титуле Европске престонице културе, програмски лук „Дочек“ претворио је најлуђу ноћ од пуке забаве до прославе која обухвата две нове године, два рачунања времена, два писма и две уметности – визуелну и извођачку, славећи тако културну разноликост, као један од главних епитета Новог Сада, док је „Калеидоскоп културе“ као целогодишњи пројекат поставио нове културне праксе засноване на култури заједништва, које повезују институције, организације, уметнике, волонтере и публику.
Мрежа културних станица очувала је и ревитализовала културно и индустријско наслеђе града и ставила га у службу културе и уметности, активирила просторе у околним местима и удаљеним деловима Новог Сада и установила тако нове праксе децентрализације културе које могу бити пример и за друге градове. Мрежа културних станица за сада обухвата осам простора и једну покретну културну станицу – Караван.
„Дочек“ и „Калеидоскоп културе“ су иначе и два од осам програмских лукова који чине програмски концепт пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ за 2022. годину. Управо ће у оквиру „Дочека“ бити организовано свечано отварање Европске престонице културе 13. јануара, односно представа „Зенитеум 20 :: 22“, а својеврсна увертира ће бити већ и сам програм 31. децембра који ће кроз извођачку и визуелну уметност бити својеврсни омаж великом српском научнику, Николи Тесли. „Калеидоскоп културе“ планиран је од 1. септембра до 7. октобра 2022. године.
Више информација о програму Европске престонице културе за 2022. годину можете пронаћи на званичном сајту „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Leave a comment