Тим студената Електротехничког факултета Универзитета у Београду H-Bridges традиционално учествује на светском универзитетском такмичењу International Future Energy Challenge (IFEC), које спроводи највећа међународна организација инжењера електротехникеInstitute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Ове године чланови тима H-Bridges такмичиће се са неким од најбољих универзитета из Немачке, Индије, САД, Кине и других земаља.

 

Браво за наше студенте!

Након две победе 2005. и 2019. године, као и освојеног другог места 2020. године, студенти ЕТФ-а ове сезоне наступају са задатком развоја тростепеног соларног инвертора снаге 1кW за прикључење фотонапонског система на електричну мрежу.
С циљем тестирања прототипа у што реалнијим условима, на кров зграде Факултета постављени су соларни панели који ће бити повезани на електричну мрежу управо преко H-Bridges инвертора. Самим тим овај пројекат добија једну потпуно нову димензију јер се његов значај не огледа само у такмичарском делу, већ и у увек актуелној промоцији обновљивих извора и чисте електричне енергије.
Овај тим бави се озбиљним истраживањем, што је крунисано са чак седам научних радова, презентованих на престижним међународним научним конференцијама. Управо је на недавно завршеном 35. по реду традиционалном Саветовању у организацији Српског националног комитета Међународног савета за велике електричне мреже – CIGRE Србија, један од радова H-Bridges тима, чији су аутори Емилија Лукић и Исидора Динчић у сарадњи са ментором тима Александром Милићем, добио награду за најбољи рад у оквиру комитета Б4. Поред тога, рад Катарине Обрадовић, Емилије Лукић, Јоване Плавшић и њиховог ментора проглашен је за најбољи рад младог аутора у оквиру секције за Електроенергетику на конференцији ЕТРАН 2021. А најскорије, на 21. Интернационалном симпозијуму енергетске електронике – Ее2021, Лазар Стојановић и Филип Бакић, такође уз ментора Милића, освојили су прво место у категорији најбољих српских научних радова с темом Утицај кашњења на стабилност и перформансе струјног регулатора за мрежне инверторе са LCL филтром.
Ту није крај успесима ових вредних младих људи. На овогодишњем такмичењу за Најбољу технолошку иновацију у категорији студентских тимова, које је одржано 7. октобра у просторијама Ректората Универзитета у Београду, као представник Електротехничког факултета, изнео је своју идеју под називом„Solar Bridge“. Ово представља модуларни концепт самосталног снабдевања електричном енергијом преко енергије Сунца, који је овај тим сврстао међу пет најбољих у Србији и Републици Српској, чиме су показали да њихов пројекат има реалну могућност примене у свакодневном животу и представља залог за будућност у производњи чисте електричне енергије.
H-Bridges тим је почетком јесењег семестра вршио пријем нових чланова, за шта се пријавило преко 70 студената, већином са ЕТФ-а, али и са других факултета Универзитета у Београду. Овакав одзив показује све веће интересовање за учешће у тиму и њиховом пројекту. Сви чланови, подељени у подтимове за хардвер, софтвер, развој штампане плочице и тим за односе са јавношћу и компанијама раде на хардверском и софтверском решењу, а осим техничких, усавршавају и организационе и предузетничке вештине.
Полуфинални и финални део IFEC такмичења се дешавају у земљама широм света па чланови Bridges тима имају прилику да путују и уједно стекну незаборавно искуство. Конкретно овог пута, полуфинална рунда биће одржана марта 2022. године у америчкој држави Тексас, у Хјустону. IFECтакмичење је једногодишњи мултидисциплинарни пројекат који студенти реализују у склопу задате уже теме из области енергетске ефикасности и иновативних решења. У првој фази такмичења шаље се предлог решења, затим најбољи универзитети бивају позвани у полуфинале, а само најуспешнији тимови одмеравају своје снаге у финалној рунди. Према правилима, студенти самостално раде на свим етапама пројекта – развијању идејног решења задатка, изради и тестирању физичког уређаја, прибављању свих потребних елемената за рад, као и средстава за учествовање у полуфинале и финале такмичења.
Електротехнички факултет у Београду је међу најпрестижнијим високошколским установама у Србији и региону. Многобројна достигнућа студената, као и посвећеност и стручност професора резултирали су значајним међународним признањима. Поред Факултета, многе фирме у Србији и у свету препознају значај IFEC такмичења и задатка којим се H-Bridges бави па им помажу у виду спонзорстава и донација опреме и новчаних средстава која омогућавају члановима да отпутују у полуфиналну и финалну рунду такмичења.
За више информација посетите https://h-bridges.etf.bg.ac.rs/.

Најскорије, на 21. Интернационалном симпозијуму енергетске електронике – Ее2021, Лазар Стојановић и Филип Бакић, такође уз ментора Милића, освојили су прво место у категорији најбољих српских научних радова с темом Утицај кашњења на стабилност и перформансе струјног регулатора за мрежне инверторе са LCL филтром.

Leave a comment