Као мала сам гледајући филмове маштала да похађам школу налик онима са екрана. Вредности које су се неговале у оваквим школама су ми биле фасцинантне. Неговање школског духа и бављење разним ваннаставним активностима које у школама око мене нису биле честе (а у нешто зрелијим годинама и добијање дипломе која на светском тржишту вреди) деловали су ми као недостижни снови.

The International School of Belgrade - Međunarodna škola BeogradThe International School of Belgrade

Ипак, имала сам среће да игром случаја налетим на Инстаграм оглас Интернационалне школе у Београду, која сваке године прима по једног (од 2020. године двоје) стипендисту. Стипендија у ISB-у значила би похађање International Baccalaureate програма, једног од најпрестижнијих и најзахтевнијих образовних програма у свету, али и пролаз у један потпуно нови свет.

Након дугог и детаљног процеса пријаве, који је укључивао есеј о личном развоју, пријемни испит, разговор са комисијом и доста папирологије, баш ја сам била изабрана за стипендисту ISB-а за 2019. годину. Као матурант основне школе из Старе Пазове, а пре свега веома амбициозан ученик, оваква прилика деловала ми је нестварно.

Први дани школе су пролетели, па се ни данас не сећам свега што се у ISB-у одиграло тих првих месеци (нажалост, мени као и већини ученика широм света, последње две године обележене су глобалном пандемијом, а не лепим успоменама на школске клупе). Један од упечатљивијих догађаја свакако је био роштиљ добродошлице за све родитеље и ученике школе, на ком сам упознала људе најразличитијих професија, од спортиста па све до политичара. Ту је такође и прослава Ноћи вештица, која је укључивала маскенбал, много хране, лајт шоу и уклету кућу коју су за најмлађе организовали старији ученици.

Школски дух је кључан фактор у раду  ISB-а. Два пута годишње, школа организује Spirit Week тј. недељу током које се деца (али и професори) облаче у тематске костиме како би подигли морал “змајића”. Ови догађаји углавном се дешавају пре великих спортских турнира, док се велики акценат ставља на маскоту школе, “Dragan the Dragon” тј. Змајка Драгана.

Школска Фејсбук страница је увек активна и доступна свима који су заинтересовани да сазнају нешто више о раду школе.

Кулминацију сваког Spirit Week-а представља окупљање ученика у сали за физичко, где се уз различите групне игрице прослављају активности школе за ту сезону (све активности су подељене на јесењу, зимску и пролећну сезону, те се тако фудбал игра претежно на јесен, док су хладнији месеци резервисани за спортове са теренима затвореног типа, попут кошарке, одбојке и стоног тениса, али и школске представе, у оквиру којих се активира већина ученика, било то сценским наступом или планирањем сценографије или костима). На овим скуповима, школа користи прилику да прослави најуспешније ученике из претходне сезоне.

С обзиром на то да сам одувек волела говорништво, већ у првој години сам желела да се пријавим за такмичење у писању и извођењу оригиналног говора. Мада ми је писање на енглеском било тешко, с обзиром на специфичне одлике академског писања са којима тада нисам била упозната, имала сам част да на свом првом међународном такмичењу освојим треће место (следеће године и прво), све захваљујући огромној подршци професора и других ученика, који су стрпљиво ишчитавали и редиговали свих шест верзија говора.

Управо у овоме се огледа срж моје школе - тимски дух. Настава је конципирана тако да ученици често сарађују једни са другима, док је наставник или професор ту како би понудио конструктивне критике и објаснио најтеже аспекте градива. Учење не представља бесомучно “бубање” стотина и стотина страна, већ сваки од 9 предмета (у 3. и 4. години 7 предмета, по правилима ИБ програма) подразумева својеврсни вид “учења да учимо”. На овај начин, ђаци се уче како да, са обзиром на модерну доступност различитих извора информација, проберу најквалитетније и најбитније чињенице које ће им бити неопходне за даље образовање.

ISB ме је научио много чему, а сигурна сам да ћу и у наредне две године бити обогаћена разним лепим искуствима на огромном кампусу опремљеном најмодернијим уређајима. ISB конкурс за стипендисте отвара у марту и априлу, те стога топло препоручујем осмацима да помно прате сајт школе не би ли себи обезбедили један нама потпуно необичан начин образовања, као и шансу да кроз познанства са људима из различитих држава (било у школи, било кроз путовања на међународна такмичења и фестивале) науче много тога о културама народа широм света.

 

Аутор: Љубица Огњеновић
Фотографије: www.isb.rs

 

 

 

Leave a comment