Велика акција чишћења Дунава и приобаља дуж земунског Кеја ослобођења и Великог ратног острва, под називом „Грабимо ветар“, биће организована у суботу 30. и недељу 31. октобра, од 11 до 16 часова. Акција, коју организују једриличари Фондације за развој омладинског једрења „Лептир“, започеће у Једриличарском клубу „Земун“ на Кеју, преко пута популарне плаже Лидо.

Придружите се акцији!

 

Придружите се акцији чишћења Дунава дуж Великог ратног острва

Из ове Фондације позивају све грађане који желе да Дунав и његово приобаље буду чистији, да се придруже акцији, како би заједничким снагама прикупили метални, пластични и дрвени отпад, као и аутомобилске гуме које се налазе у овом делу наше најдуже реке.

„Дунавско приобаље дуж Великог ратног острва омиљена је локација за веслање, једрење, али и уживање у шетњи и на бројним сплавовима. Међутим, и приобаље и река су константно пуни отпада који доноси струја. Наша Фондација је зато припремила више од 10 једрилица из којих ће се током акције грабуљама чистити река. Позивамо власнике једрилица, чамаца и кануа да нам се придруже овог викенда, али и све грађане који желе да помогну да наш Дунав и приобаље буду што чистији“, истиче Радован Дрезга, представник Фондације и дугогодишњи тренер једриличарства.

За заинтересоване грађане биће обезбеђене рукавице и кесе за чишћење приобаља. И деца и одрасли такође ће моћи да испробају једрење. Акција дуж једне и по наутичке миље завршиће се на марини „Добрила“ на Кеју, преко пута Палате Србија, где ће за њене учеснике бити обезбеђено послужење.

План организатора је да акцију организују сваке јесени, уз учешће све већег броја партнера – од сплавова, преко организација за заштиту животне средине до предузећа за прераду отпада. Фондација „Лептир“ настала је као подршка младим једриличарима да остваре свој пун потенцијал, са идејом промоције културе једрења као једног од ретких еколошких спортова.

„Водена блага нашег града, али и читаве Србије и даље су неискоришћена за одрживе, природне активности као што је једрење. Осим подршке младим једриличарима и будућим тренерима, желимо да популаризујемо одрживе начине транспорта и скренемо пажњу на значај река за наше друштво. Управо зато смо и покренули овакву врсту акције чишћења Дунава, на којем и поред којег сви волимо да проводимо време“, каже Дрезга.

Чланови Фондације су протеклих пет година заредом једриличарски шампиони Србије у класи до 15 година старости, а млади једриличар Стефан Јуил био је и шампион Европе 2017. у овој класи.

 

 

 

Leave a comment