Почетак новембра означиће наставак мини фестивала „Наши дани“ који ће се одржати у Београдском драмском позоришту. Пет представа Српског народног позоришта: „Тартиф“, „Вештице из Салема“, „Ко је убио Џенис Џоплин?“, „Бура“ и „Крваве свадбе“ београдска публика ће гледати од 2. до 6. новембра.

Наставак мини фестивала Наши дани

Хит представа „Тартиф (Комично у класичном)“, ауторски пројекат Игора Вука Торбице, рађена у копродукцији Српског народног позоришта и Народног позоришта Сомбор, биће изведена 2. новембра, на великој сцени „Оливера и Раде Марковић“. У оригиналном Молијеровом тексту драме, централна тема – лицемерје и лаж – који су се односили на религиозно лицемерје, у адаптацији Игора Вука Торбице, која је настајала у процесу самог рада потпомогнута смелим глумачким импровизацијама, тема се усмерава на актуелне проблеме у друштву која се представља кроз оквир породице. Представа указује на нашу моралну слабост, изманипулисаност због наметнутог осећаја кривице, на наше пристајање на неприхватљиве услове живота, потичињеност, глупост и лаж.

У представи играју: Саша Торлаковић, Хана Селимовић, Нинослав Ђорђевић, Тијана Марковић, Марко Марковић, Биљана Кескеновић, Даница Грубачки, Марко Савић, Душан Вукашиновић, Немања Бакић, Милорад Капор, Милијана Макевић.
Наредног дана, 3. новембра биће одиграна представа „Вештице из Салема“ Артура Милера, у режији Никите Миливојевића. Инспирисан истинитим догађајима с краја 17. века у Салему, месту у Масачусетсу, које је постало познато управо по лову на вештице и њиховом јавном суђењу, Милер у овом делу проговара о феномену масовне хистерије која је захватила америчко друштво у доба „макартизма“, када је у Америци покренута тајна истрага великог броја владиних чланова осумњичених да су шпијунирали у корист комуниста. Милер је запазио сличност између тог догађаја и прогона вештица у Салему. Тиме ова прича добија дубља значења, изражавајући нетрпељивост, заслепљеност и прогон људи, идеја, у било којем времену.
У представи играју: Ивана Панчић, Теодора Марчета, Миа Симоновић, Нина Рукавина, Соња Исаиловић, Алиса Лацко, Бранислав Јерковић, Марија Меденица, Мирослав Фабри, Драгиња Вогањац, Душан Јакишић, Лидија Стевановић, Александар Гајин, Југослав Крајнов, Вукашин Ранђеловић, Ненад Пећинар, Милан Ковачевић, Гордана Каменаровић, Маја Чампар, Аница Петровић, Марија Фелдеши, Невена Неранџић, Николина Вујевић.
Четвртак, 4. новембар резервисан је за једну од омиљених представа публике „Ко је убио Џенис Џоплин?“ Тијане Грумић, у режији Соње Петровић. Кроз биографску причу о рок звезди 60-тих година прошлог века, сазнајемо како су живеле генерације тадашњих битника и зашто је било тешко бити жена која се не уклапа у стандарде конзервативне средине који јој се упорно намећу. „Ко је убио Џенис Џоплин?” је интригантна представа са обиљем музичког репертоара која нас води у 1970. годину, у собу 105 холивудског Лендмарк хотела, где је са само 27 година умрла Џенис Џоплин. Представа ће бити изведена на малој сцени „Предраг Пепи Лаковић“.
У представи играју: Бојана Милановић, Соња Исаиловић, Димитрије Аранђеловић, Вукашин Ранђеловић, Стефан Вукић, Петар Бањац, Филип Грубач, Игор Сакач.
У петак, 5. новембра на великој сцени Београдског драмског позоришта публика ће гледати представу „Бура“, по делу Вилијема Шекспира, у режији Кокана Младеновића и то ће бити њено премијерно извођење у Београду. Како сам редитељ наводи, његова „Бура“ није комад о праштању, већ о мржњи и представља његово преиспитивање наше стварности и како овај комад одговара данашњем времену. Сонгове је радио Марко Шелић Марчело, а представа је одмах купила срца публике.
Играју: Радоје Чупић, Марко Шелић Марчело, Анђела Пећинар, Александар Сарапа, Александра Плескоњић, Ненад Пећинар, Милован Филиповић, Милан Ковачевић, Југослав Крајнов, Игор Павловић, Душан Вукашиновић, као и музичари: Невена Глибетић Ненси и Раде Склопић Рејд.
Последњи дан мини фестивала, 6. новембар резервисан је за Лоркине „Крваве свадбе“ у режији Игора Вука Торбице рађене у копродукцији Српског народног позоришта и ЈУ „Град театар“ Будва. Иако трагична у својој основи – како истиче позоришна критичарка Ана Тасић – Лоркина драма у овој магично естетизованој, вансеријској представи Игора Вука Торбице производи необичну ведрину. Упркос трагичном расплету, истинска љубав је разбила неприродно подигнуте зидове, означавајући тријумф слободе.
Играју: Варја Ђукић, Милица Грујичић, Ивана Мрваљевић, Павле Поповић, Бранка Станић, Вукашин Ранђеловић, Мирослав Фабри, Драгиња Вогањац, Маја Стојановић, Душан Вукашиновић, Филип Ђуретић, Ненад Пећинар.
Мини фестивал „Наши дани“ почео је у мају текуће године када је новосадска публика имала прилику да погледа пет представа Београдског драмског позоришта у Српском народном позоришту.

 

Leave a comment