Међународни фестивал краткометражног филма Филмски Фронт напокон се враћа у Културни центар Новог Сада, након две године и прошлогодишњег онлајн издања. Новосађани ће имати прилику да погледају више од 50 краткометражних филмова у периоду од 28. до 31. октобра у Културном центру Новог Сада.

Фест
Да ли волиш филмове?

На конкурс за краткометражне филмове пристигло је преко 1.000 филмова из читавог света. Селектор, филмски и позоришни редитељ Филип Марковиновић, остварења је сврстао у две такмичарске категорије – Србија/регион и Међународну селекцију. “Донекле је изненађујуће што је пандемија тек спорадично заступљена као тема. Тематски филмови и даље најчешће преиспитују међуљудске односе унутар породице. Ове године, у регионалној селекцији, први пут имамо једнак број филмова које потписују аутори и оних које потписују ауторке. ”, закључио је селектор Филип Марковиновић.
Победника Србија/регион селекције ове године бираће жири у саставу: редитељи Немања Ћеранић, Јелена Гавриловић и Гвозден Ђурић, док ће најбољи од двадесет филмова Међународне селекције, као и сваке године, бирати публика.
Квалитетан пратећи програм одлика је и овогодишњег издања фестивала. Током четири фестивалска дана, имаћемо прилику да гледамо анимиране филмове за децу (Фронтић селекција), кратке хорор филмове из целог света (Хорор Фронт селекција) и остварења новосадских аутора (Новосадска селекција). Фестивал ћемо отворити пројекцијом филма “Оаза”, који је српски кандидат у трци за Оскара, а затварање фестивала обележићемо пројекцијом музичког филма “Буч Кесиди: Еуфорија уживо”.
19. Филмски Фронт одржава се под слоганом “Само на филму”. “Филмове често гледамо у нади да ћемо кроз њих да проживимо нешто што никад нисмо и можда никад ни нећемо у реалном животу. Филмски Фронт нас ове године враћа на једно суштинско питање: какав је однос гледаоца према филму, а какав филма према гледаоцу?”, изјавила је директорка фестивала Нина Латиновић.
Улаз на све фестивалске пројекције је бесплатан, изузев пројекције дугометражног играног филма “Оаза” редитеља Ивана Икића. Филмски Фронт се одржава у складу са епидемиолошким мерама, што подразумева да су посетиоци у обавези да фестивал испрате уз поштовање прописане дистанце и ношење маске. Целокупан програм фестивала можете погледати на званичном сајту фестивала filmfront.rs.

Leave a comment