Јулија Петковић је глумица, кантауторка и победница ТАКТ фестивала.

Фото: ТАКТ фест

Двадесетпетогодишња Нишлијка Јулија Петковић дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду. Иако јој је глума примарно занимање, Јулија је актерка и музичког света, а њено уметничко име је Дуда Буржујка. Са својим бендом Хаикузаданас и интересантним наступом купила је пажњу публике и жирија, те је на јубиларном десетом новосадском ТАКТ фестивалу издејствовала победничко место и својом аутентичном појавом и перформансом додала посебне ноте целокупном традиционално акустично-композиторском фестивалу. У Јулијин уметнички опсег итересовања и делања спада и кабаре. Оно што ову саговорницу карактерише је посебан аутфит. Креаторка је комада одеће са комичним натписима који садрже, како кажеполовну хаику поезију“. Јулија је личност која спаја више својих талената и хобија, а опис Јутјуб канала Дуде Буржујке гласи:Аванградни примерак инзванградног артизма“. Позната је и по организовању журки и „пуштању музике“ по кафићима.

Фото: Ђорђе Димитријевић

Одакле потиче инспирација за уметничко име Дуда Буржујка, како се заправо родила идеја и за Хаикузаданас и Дуду Естраду?

Дуда Буржујка је италијанска клаберка која је од пре неких годину дана у посети Србији где промовише свој лик и дело, као и новац. Идеја се родила царским резом у знаку Бика подзнаку Близанца као последица недостатка аутентичних дела.

Фото: Милош Јовановић

Недавно си победила на десетом ТАКТ фестивалу који се одржава у Новом Саду. Шта заправо за младу кантауторкињу значи победа и шта је Дуди Буржујки и бенду Хаикузаданас највећа импресија са такмичења?

За сада значи акустичну озвучену гитару. Највећа импресија била је реаговање људи на Дуду Буржујку и бенд, пријатељски настројена екипа ТАКТ-а, крафт пиво и људи који су га пили.

ТАКТ фест

Колико се данас вреднују млади кантаутори и шта је по твом мишљењу неопходно да би били видљивији?

Не знам тачно коме и ко треба да их вреднује. Ако неко није вреднован, врло могуће да не вреди у овом тренутку – публици. Самом себи увек мораш да вредиш. Неопходно за младе кантауторе да би били видљивији – храброст и знање.

Колико је захтевно уједно и компоновати и писати ауторске комаде, певати, глумити; како ти као стваралац уметности бираш шта је примарно?

Кад знаш шта желиш да кажеш, ретко шта је тешко. Примарно буде оно средство којим најбоље могу да приближим другима шта желим да кажем.

Фото: Ђорђе Димитријевић

Шта говоре стихови: „спознаје октровења, границе људског хтења…“, коју симболику крију?

Цела песма је коментар на премудре савете којима нас обасипају и генерализују рецепт за живљење овога живота. Оставићу појашњење у виду целог стиха песме Хаикузаданас УлтраМегаГига: Овај свет је сајам мудрих изрека, Сабирни центар великих решења, спознаја, откровења, граница људског хтења.

У чему црпиш највећу инспирацију за песме, кабаре и скечеве?

Наступе које имам не убрајам у скечеве ни кабаре већ у, да се изразим, непостојећи, безжанровски доживљај. Инспирација за песме долази из питања и преиспитивања. Наступ и изглед из субјективног осећаја.

Фото: Милош Јовановић

Kако си дошла на идеју за изложбу „половне мудрости Хаикузаданас“ и принт на одећи попут мудрости на ранцу?

Натерали су ме да зарадим паре од нечега креативног што свакодневно радим.

Завршила си Академију уметности. Да ли мислиш да је театар добро место за стицање критичког мишљења и вештина које млади могу да пренесу и у свакодневни живот?

Ипак мислим да је живот добро и најбоље место за стицање критичког мишљења. Театар је добро место за развијање фрустрација и критичког мишљења према раду својих колега које млади не би требало да преносе у свакодневни живот.

Фали програм – назив је једне од песама Дуде Буржујке и Хаикузаданас. Шта то млади и данашње „З генерације“ треба да промене?

Канал.

Фото: Милош Јовновић

У време када су примати нове технологије и садржаји на друштвеним мрежама, како ти видиш будућност позоришта?

Фали ми мишљење о овоме.

 

Текст: Анђела Андријевић

Фото: Ђорђе Димитријевић, Милош Јовановић, ТАКТ фест (архива)

Leave a comment