Највећи београдски парк Калемегдан или Фићир-бајир на турском ,,брег за размишљање" је  најзначајнији културно-историјски комплекс нашег главног града. Доминира Београдска тврђава изнад ушћа Саве у Дунав. Његово име потиче од турских речи кале  и мејдан што значи тврђава и бојиште.

unsplash.com Један поглед на наш Калиш

Спомен Јанка Велеселиновића, споменик Победник, Карађорђев топ, Зиндан капија, црква Ружица, капела Свете Петке, спомен обележје Француској, Русији, шеталиште и црни борови - све су то делови једног значајног комплекса где сваки део има своју причу и своју душу. Поглед на њих одузима дах туристима и гостима из унутрашњости и домаћим Београђанима који могу свакодневно да шетају Калишом на који су веома поносни.

Београдска тврђава и Калемегдански парк чине специфичну  целину на којој су  видљиви остаци Тврђаве, подељене на Горњи и Доњи град. Калемегдански парк - Велики и Мали парк, настао је  на простору некадашњег поља. Доминирају два стилска обележја – обележја средњовековне архитектуре  и барокни елементи карактеристичним за XVIII век.

unsplash.com

Поглед у даљини протеже се на Саву која кривуда да би се срела са Дунавом. Са пространог видиковца изнад река Саве и Дунава, са старе Калемегданске тврђаве, види се њихово ушће.  По том војном утврђењу од давнина, бележе се  келтски, римски, византијски, словенски, турски и аустроугарски трагови.

Огроман брег над ушћем Саве у Дунав још у доба неолита је био изабран за насељавање,  затим настаје келтски Сингидунум, па римски  каструм – војно утврђење.

Прошетајте Калемегданом или како га од милоште зовемо Калишом с пролећа, када се природа буди, бујају и реке и пак, преко лета када све ври од забавних  манифестација, с јесени када све озелени, пожути и  притаји се, и током зиме када се борови забеле и заледе. Провозајте се обавезно туристичким возићем који ће вас возити кроз цео Калемегдан и где можете увидети његово пространство, границе, садржај и лепоту којом плени.

 

Сузана Марјановић

 

Leave a comment