Кнедле су међу омиљеним десертом који најчешће правимо са шљивама или кајсијама. Округле, направљене од теста кромпира и брашна, са средином у којој се најчешће налази шљива или кајсија. Уваљају се у презле и пропрже на путеру, поспу се шећером или циметом - тако настаје неодољива кремаста сочна бомбица.
Кнедле слатке или слане данас се, сем шећера и цимета, ваљају у различите врсте сиреве, спанаћ, карамелизују се, ваљају се у уље од тартуфа, у руколу, у кокос, и у ситно сецкане орахе, бадеме, лешнике... Затим имамо пуњене чоколадом, нутелом, вишњом, малином и слатким сиром, црном чоколадом и орео кексом. Затим имамо с сушеним парадајзом и малсинама, са кобинацијом 4 врсте сира, са пршутом, пилетином. Прсте да полижеш!
У Београду можете свратити на чувене Фернинанд кнедле са сланим и слатким програмом, и приступачном ценом од око 100 динара по комаду.
Ево један рецепт за класичне кнедле са шљивама које сваком морају успети.
- 1,2 кг. кромпира
- 2 шоље сунцокретовог уља
- 1 мала кашика соли
- 2 јајета
- 300 гр.брашна
- 8 шљива
- 200 гр. презли
- мало цимета и шећера
Скуване кромпир испасирати и оставити да се хладе. Додати уље, со, јаја и добро промешати, па додати брашно. Шљивама одстранити коштицу. Обликовати кнедле, веће или мање. Чим је кнедла обликована, одмах је убацити у воду која ври. Чим испливају, вадити их напоље. На уљу пропржити крушне мрвице /презле па додати кнедле. По жељи посипати са шећером и циметом.
Можете наћи много иновативних рецепата за кнедле. Било да су слатке или слане, било да их правите сами или ћете их наручити, признајте да су толико сочне и неодољиве да морамо повремено се почастити овим десертом.
Сузана Марјановић