Кнедле су међу омиљеним десертом који најчешће правимо са шљивама или кајсијама. Округле, направљене од теста кромпира и брашна, са средином у којој се најчешће налази шљива или кајсија. Уваљају се у презле и пропрже на путеру, поспу се шећером или циметом - тако настаје неодољива кремаста сочна бомбица.

unplash.com Да ли си некад правио кнедле?

Кнедле слатке или слане данас  се, сем шећера и цимета, ваљају у различите врсте сиреве, спанаћ, карамелизују се, ваљају се у уље од тартуфа, у руколу, у кокос, и у  ситно сецкане орахе, бадеме, лешнике...  Затим имамо пуњене чоколадом, нутелом, вишњом, малином и слатким сиром, црном чоколадом и орео кексом. Затим имамо с сушеним парадајзом и малсинама, са кобинацијом 4 врсте сира, са пршутом, пилетином. Прсте да полижеш!

У Београду можете свратити на чувене Фернинанд кнедле са сланим и слатким програмом, и приступачном ценом од око 100 динара по комаду.

Ево један рецепт за класичне кнедле са шљивама које сваком морају успети.

  • 1,2 кг. кромпира
  • 2 шоље сунцокретовог уља
  • 1 мала кашика соли
  • 2 јајета
  • 300 гр.брашна
  • 8 шљива
  • 200 гр. презли
  • мало цимета и шећера

Скуване кромпир испасирати и оставити да се хладе. Додати уље, со, јаја и добро промешати, па додати  брашно. Шљивама одстранити коштицу. Обликовати кнедле, веће или мање. Чим је кнедла обликована, одмах је убацити у воду која ври. Чим испливају, вадити их напоље. На уљу пропржити крушне мрвице /презле па додати кнедле. По жељи посипати са шећером и циметом.

Можете наћи много иновативних рецепата за кнедле. Било да су слатке или слане, било да их правите сами или ћете их наручити, признајте да су толико сочне и неодољиве да морамо повремено се почастити овим десертом.

 

Сузана Марјановић

 

Leave a comment