У петак, 22. октобра у 19 сати, у Малом изложбеном салону Музеја Војводине (Дунавска 35) отвара се изложба под називом Љубавници у пандемији, македонске уметнице Јане Маневе – Чупоске.

Отварање изложбе Љубавници у пандемији

Изложба је инспирисана пандемијом и њеним утицајем на човека. Изложба садржи 32 цртежа, рађена у комбинованој техници.
Изложба ће бити отворена до 9. новембра.
Реч ауторке:
Тренутна ситуација на глобалном нивоу, с пандемијом Ковид-19, потпуно је учврстила моју тезу, која оставља озбиљне последице по људе (емоционалне и физичке. Изложба Човек-иновација односи се на ову ситуацију са акцентом на уметничкој анализи психолошког стања људског ума. Указује на људску глупост и лудило, које изузетно деструктивним методама данас покушавају наметнути потпуни страх и параноју људској свести и начину живота.
Медицинска маска постала је симбол за подизање самопоуздања код човека Данас је медицинска маска постала симбол живота и наде у човеку.
Ова изложба, под називом “Љубитељи пандемије”, сугерише директан уметнички одговор на потребу да се “заштити” човек који данас такву потребу усмерава у погрешном смеру.
Лица људи у овом делу су у грчу, страху и болу, а наглашена је и композициона игра са медицинском маском, која као уметнички елемент сугерише идеју иновације, као спас од ове кризне ситуације.
Изложба се састоји од 32 цртежа рађених у комбинованој техници.
Представе ликова и ликова, карактеристичне за мој уметнички потпис на овој изложби, наглашавају страх од пандемијске ситуације. Ова изложба може се третирати као део једног нашег колективног сећања, овековечена овом пандемијом, али и као нека врста гравирања које ће остати у сећању свих нас. Представљене композиције обогаћене су метафоричким приказом птице, чија је статичност приказана, што је асоцијација на данашње време.

Проф. др Јана Манева – Чупоска

Leave a comment