Још један онлајн разговор из серијала LGBTI Culture Talk на тему “Савремена ЛГБТИ култура и уметност у Србији” одржаће се 21. октобра од 18 сати у организацији ЕУ инфо кутка у Новом Саду.

LGBTI Culture Talk

О томе шта је ЛГБТИ култура и зашто је важна за целокупно друштво, те зашто је важно очување и бележење квир културе и како квир култура оснажује ЛГБТИ заједницу разговараће:
• Зое Гудовић, уметница и активисткиња
• Бојан Билић, социолог, истраживач ЛГБТ активизма
• Лаура Пејак, омладинска радница, Група ИЗАЂИ
• Карма Геддониа, дрег краљица

Модераторка: Јелена Анђеловски, EU info point Нови Сад
Путем видео изјава обратиће се и Велимир Милошев, млади европски амбасадор, Милица Николетић Рашковић, руководитељка сектора за развој програма/Нови Сад Европска престоница културе 2022 и Драгослава Барзут, списатељица.
Култура ЛГБТИ заједнице у Србији доприноси и чини богатијим читаво друштво, било да о томе постоји или не постоји свест у општој јавности. Ова “мањинска” култура у себи садржи низ различитих погледа на свет, специфично одређених и околностима у којима се налази.
Србија је током последње декаде показала извесни напредак по питању позитивне видљивости ЛГБТИ особа и смањења хомофобије. Међутим, Србија је још увек на дугом путу побољшања положаја ЛГБТИ особа.
Сви заинетересовани треба да се пријаве путем линка https://euinfo.civicatalyst.org/lgbti.
LGBTI Culture Talks је серија од три оффлине/онлине догађаја у знак подршке београдској Недељи поноса 2021, као и нове Стратегије равноправности ЛГБТИQ која је усвојена у новембру 2020. Циљ ових догађаја је промовисање инклузије и различитости, те борба против неједнакости у култури, кроз промовисање културе и уметности чији су аутори чланови ЛГБТИ заједнице у Србији. Кроз повећање видљивости ових уметника/ца и културних радника/ца, серијал жели да допринесе смањењу злочина из мржње, говору мржње и насиља над ЛГБТИ особама, те изградњи ЛГБТИ инклузивног друштва.

 

Leave a comment