Савремени стилови живота и бољи животни стандард условљавају већу потражњу и захтеве за храном. Избора је много, произвођача такође. Колико је ово важна тема и шта је важно да знамо како бисмо имали и квалитет и тржиште? О томе разговарамо на вебинару који се одржава у понедељак, 18. октобра од 13 сати. Догађај се реализује поводом Светског дана хране, а биће одржан на зоом платформи и уживо емитован на фб страници ЕУ инфо кутка Ниш.
Током вебинара пробаћемо да дамо одговор како да сви добијају: произвођачи – развијено тржиште, препознатљивост производа и додатну вредност, а потрошачи – квалитет, безбедност и повољну цену. И, како усклађивањем интереса једних и других добија целокупно друштво – одрживи развој и бригу о природним ресурсима на које је све већи притисак.

Да ли те занима вебинар о храни?

Производња здраве хране и безбедност хране све су важније теме човечанства – услед климатских промена, загађења, пандемије…Поводом Светског дана хране указујемо на улогу коју свако од нас има у пољопривредно-прехрамбеном ланцу. Такође, говорићемо о подршци развоју стручних капацитета у Србији у областима производње и безбедности хране кроз програме и пројекте финансиране из ЕУ фондова.

Теме вебинара:

  • Еколошки, социјални и економски принципи одрживе производње и потрошње хране
  • Одржива пољопривреда и производња хране – европска искуства
  • Аутентични домаћи производи – како спојити природу / традицију у укусне и квалитетне залогаје
  • Развој прехрамбене производње домаћих произвођача / унапређење конкурентности произвођача прехрамбених производа

О овим темама говориће:

  • Милан Петковић, Black Grass Власотинце
  • Миливоје Јовановић, ENECA и Фабрика добре хране
  • Дејан Митић, Прва пољопривредно социјална задруга Каменица
  • Срећко Вукашиновић, Пољопривредна саветодавна стручна служба Ниш
  • Никола Ђурић, модератор

Сви заинтересовани за праћење вебинара посредством Зоом-а, могу се пријавити попуњавањем формулара који се налази испод.
ПРИЈАВНИ ФОРМУЛАР – ЛИНК

Европска унија донирала је 230 милиона евра за пољопровреду и безбедност хране у Србији од 2000. године, а само у 2017, вредност извоза пољопривредних производа из Србије у ЕУ била је 1,3 милијарде евра. Очување животне средине и здравља људи, безбедност хране, поштовање добробити животиња, одржавање земљишта у добром стању – главни су циљеви овог сектора.
Важно је поменути и европску стратегију Од њиве до трпезе (Фром Фарм то Форк), која има за циљ да осигура доступност здраве хране, приступачних цена, свим Европљанима. Такође, овом стратегијом постиже се неколико доробити: очување биодиверзитета, борба против климатских промена, развој органске пољопривреде.
Током вебинара учесници ће моћи да чују и непосредна искуства корисника ЕУ ПРО програма који је успешно завршен у августу ове године, а који је наследио нови програм ЕУ за локални развој ЕУ ПРО Плус. У наредне три године ЕУ ПРО Плус ће уз финансијску подршку ЕУ од 30 милиона евра доприносити уравнотеженијем друштвено-економском развоју 99 локалних самоуправа у два региона: Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије, кроз рад на побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређеној социјалној инфраструктури и социјалној кохезији.

 

Leave a comment