Позивамо Вас на IX Конференцију Удружења Слобода нема цену под називом “НЕЋЕ ПРОЋИ – млади против трговине људима” поводом Европског дана борбе против трговине људима, у петак, 15. октобра у Омладинском центру – ОПЕНС (Булевар Деспота Стефана) у Новом Саду са почетком у 11 часова.

Слобода нема цену

Изјаве за медије су пре почетка догађаја, у 10.45h.

Изјаве дају:

Добрила Марковић, директорка удружења Слобода нема цену
Марко Ступа, ЕУС
Наталија Свилар, Црвени крст Србије

53 жртве трговине људима идентификоване су само у Србији у току прошле године, а до септембра ове године у нашој држави идентификоване су 32 жртве, од чега је деветоро малолетних особа. То је 85 од 2.45 милиона људи који, према проценама, постану жртве трговине људима у свету. Али иза статистике, стоје људи и систем, у који се пре свега сада укључују млади људи.

Стога Удружење Слобода нема цену, поводом Европског дана борбе против трговине људима (18. 10), у петак,15. октобра у Омладинском центру – ОПЕНС у Новом Саду са почетком у 11 часова организује IX конференцију СЛОБОДА НЕМА ЦЕНУ под називом “НЕЋЕ ПРОЋИ – млади против трговине људима”.

„Кроз едукацију, пре свега младих, будућих професионалаца и професионалки, али и опште јавности, желимо да подигнемо свест наших грађана и грађанки и на тај начин допринесемо да више ни једна особа не буде жртва трговине људима! Снага, инспирација и промене долазе од младих. Младих који су одговорни, указују на проблеме и не либе се, без пардона да кажу, ово није довољно. Кроз конференције Слобода нема цену и до сада смо тихо давали свој допринос, али због сваког живота који кроз трговину људима добија “цену” овај пут ми први причамо другачије“, објашњава директорка Удружења Слобода нема цену, Добрила Марковић.

Удружење још једне године организује конференцију о трговини људима која је намењена студентима психологије, социјалног рада, права, медицине и новинарства, са циљем да се унапреди знање оних који ће у будућности бити на првим линијама у борби против трговине људима.

Конференција Слобода нема цену, која се ове године реализује под слоганом „НЕЋЕ ПРОЋИ: Млади против трговине људима“ едукује студенте, будуће професионалце о кривичном делу трговине људима, његовим облицима, превенцији и поступању у пракси из угла различитих професија који се у свом раду могу сусрести са жртвама или починиоцима.

„Дакле, конференција и даље има за циљ да едукује будуће професионалце, да пружа младима додатна знања и вештине о трговини људима кроз учење од старијх и искуснијих колега. Али овај пут причамо и о томе шта старији, искуснији и они који су део система могу да науче од младих. Сви смо ми можемо да будемо део промене, било да радимо у систему или само водимо рачуна о томе где шта купујемо од хране или гардеробе и бирамо да реагујемо. Са младима на којима све остаје, са ове конференције шаљемо поруку да трговина неће проћи“, закључује Добрила.

Конференцију организује Удружење „Слобода нема цену“ уз подршку Еванђеоског удружења студената, European Christian Political Movement – ECPM, Foundation for International Christian Democratic Development – FICDDи Омладинског савеза удружења „Омладинска престоница Европе Нови Сад – ОПЕНС“.

У оквиру IX конференције Слобода нема цену биће покренута едукативна кампања „Неће проћи „ у којој ће активну улогу имати млади, а реализује се у оквиру пројекта “НЕ У МОЈОЈ СМЕНИ” који реализује Фестивал еколошког позоришта за децу у сарадњи са Удружењем “Слобода нема цену” и Кино Клуб Нови Сад у оквиру активности јачања капацитета и способности локалних организација цивилног друштва за спречавање и борбу против трговине људима, које спроводи НВО АСТРА у склопу пројекта „Унапређење простора и могућности за борбу против трговине људима“, подржаног од стране Европске уније.

Део предавања на конференцији биће и представа „Девојчица са шибицама“ у копродукцији Удружења грађана „Слобода нема цену”, Фестивала еколошког позоришта за децу и младе и Позоришта младих у Новом Саду, а говори о трговини људима и другим проблемима са којима се сусрећу деца у покрету.

Leave a comment