Бизнис иновациони центар Златибор под покровитељством Министарства за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије, у сарадњи са Општином Чајетина, Туристичком организацијом Златибор, Институтом за Агроекономику пољопривреде и предузећем Еко – аграр Златибор организује конференцију посвећену технолошким иновацијама у пољопривреди која ће бити одржана 9. и 15. октобра у конференцијској сали Културног центра Златибора (Миладина Пећинара 2). Програм ће оба дана почети у 12 часова, а посетиоци ће на конференцији добити веома корисне информације о иновативним решењима и савременој подршци у пољопривреди као и о исхрани у сточарству, пчеларству у циљу органског узгоја и лакшег праћења производње, али и унапређења продаје. На конференцији ће говорити домаћи и међународни стручњаци за исхрану животиња, мелорацију замљишта, саветници за паметну пољопривреду, директори иновационих компанија, професори у области пољопривреде и други. 

Погледај агенду конференције

 Бизнис иновациони центар Златибор на овај начин жели да едукује и мотивише младе који се баве пољопривредом или желе да започну производњу и свој бизнис унутар сточарства и пчеларства, а све у циљу да им олакша потражњу за важним информацијама које касније могу да примењују у послу. Уз то, циљ конференције је и да посетиоци сазнају како да уз помоћ најсавременијих технологија и метода унапреде своје пословање и буду у корак са светским трендовима у производњи. 

Унапређивање пословања и развој модерних технологија свакодневно су видљиви и у пољопривреди, коју дигитална револуција није заобишла, па пољопривредници све више посежу за применом нових решења у свом пословању. Свакодневни изазови у пољопривреди намећу и потражњу за ефикаснијим решењима и захтеве за применом другачијег приступа у производњи и узгоју. Конференција о иновацијама у пољопривреди даће управо одговоре на питање како да уз помоћ дигиталних технологија брже и ефикасније дођемо до видљивих резултата. 

Некадашњи начини узгоја у пољопривреди данас су готово драстично промењени захваљујући иновационим решењима, посебно код начина на који се пољопривредне културе узгајају. Дигиталне технологије омогућиле су да се начин узгоја непрестано мења и да се због тога примењују нова знања. Промене у приступима у пољопривредној производњи узроковане су великим бројем фактора, а један од њих свакако је потражња за одређеним производима који су условљени непрестаним развојем начина узгоја и исхране у сточарској производњи.

Модернизација и дигитализације производње у пољопривреди је неопходна како би се ишло у корак с временом, али и светом, а пре свега због тога што, користећи модерну технологију, пољопривредници лакше и брже могу да дођу до бољих резултата. Тачније, они који систематичније буду имплементирали дигиталне технологије у пољопривреди оснажени знањем и најновијим информацијама пре ће довести своја газдинства до развоја. И не само то, управо од увођења и примене иновационих решења у пољопривреди кроз информационе технологије код појединаца зависиће и развој пољопреде целе земље. 

Првог дана конференције, у суботу, 9. октобра, говориће се, између осталог, о исхрани животиња. Посетици ће сазнати зашто је важна употреба сточног квасца у летњем периоду код крмача и чему све доприноси додавање оригана у исхрани крава, а потом ће се говорити и о утицају Имуно Бустера на скраћивање негативног енергетског биланса код крава. Посебан сегмент првог дана конференције биће посвећен и методама прикупљања пчелињег отрова. Другог дана, у петак, 15. октобра говориће се о паметној пољопривреди, односно о дигиталним пољопривредним газдинствима која доприносе бољим приносима, као и о иновативној технологији подповршинског капиларног наводњавања у пољопривреди. Присутни ће имати прилику да чују како се ИТ технологије могу искористити при давању воде биљкама под земљом и предностима које таква примена са собом носи. Разговараћемо и о иновативним производима за прихрањивање пчела и етарских уља, као и о исхрани пчела иновативним енергетским погачама „Bee Boost”.   

Учесници конференције

  1. дан – 9. октобар – Исхрана у пољопривреди: 
  • Александар Сљусар – међународни стручњак стручњак за исхрану животиња са потребом етеричних уља и комерцијални директор ДОСТОФАРМ ГмбХ Немачка
  • Дипл. инг. Душан Брцин 
  • Дипл. инг. сци. Драган Танкосић 
  • Пчелар проналазач Горан Станојевић 
  1. дан – 15. октобар – Дигитализација у пољопривреди: 
  • Проф. др Александар Родић са Института Михајло Пупин – центар за роботику
  • Дипл. инг. Зденко Злох,  A.I.D. Agro Inovations and Development d.o.o. 
  • Веселин Бојић – власник И директор предузећа ВЕНОС д.о.о.  Београд
  • Проф др Иван Пихлер – ванредни професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду

Детаљније информације о томе шта ће се на конференцији говорити, агенду догађаја и говорнике могу се потражити на: Иновациони бизнис центар Златибор – подршка предузетништву | ОПШТИНА ЧАЈЕТИНА (cajetina.org.rs)

Сви који желе да присуствују конференцији, могу се пријавити путем мејла: radivoje.micovic@ibczlatibor.rs.. Котизација је бесплатна, а број места је ограничен. Бизнис иновациони центар Златибор је обезбедио и пренос уживо путем Јутјуба, па ће сви они који не буду могли да присуствују конференцији на Златибору моћи да нас прате путем интернета. Линк за праћење биће послат на мејл адресу након пријаве, а приступ је могућ и директно путем линка:   https://www.youtube.com/channel/UCLpiW2oLEpc9GjaGxhJgbWw

Видимо се 9. и 15. октобра на Златибору! Дођите да заједно унапредимо знање и разменимо искуства на пољу иновација у пољопривреди и тако покренемо промене у пољопривреди.

 

Leave a comment