Које су то  најчешће теме, а које су ваше теме за необавезно ћаскање? Да ли теме из личног живота представљају највеће интересовање и да ли ту има највише питања? Која питања и потпитања су пристојна, и где је граница приватности коју не треба прелазити. 

unsplash.com Које су теме о којима ћаскате уживо или онлајн?

Које су теме о којима причамо са познаницима, комшијама, колегама? Обично су то теме: временска прогноза, ситуација поводом епидемије,  актуелне политичке теме, актуелне тв емисије и серије.

Ту су и увек дискутабилна питања која се тичу приватности - да ли планирамо брак, децу, куповину стана, свадбу, колико зарађујемо  и слично. Да ли смо обавезни да одговарамо на  оваква питања и да ли их је пристојно постављати? На који начин реаговати на њих?

Уколико нам не пријају теме које саговорник започиње, поставите дистанцу одлучно и културно. Ником не треба да буде непријатно због нечије знатижеље. Нити сте дужни да одговарате, нити да се правдате на пољу поптуно личних тема. Поштујте саговорника и очекујте поштовање истом мером. Будите културни и очекујте исти третман. У супротном, регујте првом приликом како како се непријатности не би понављале. Сама реч ћаскање указује на необавезан разговор који нам прија

Свакако да желимо да необезно ћаскамо потпуно опуштено, без тема о којима морамо много да размишљамо или да пазимо на сваку реч коју ћемо изговорити због осетљивости теме. Тако да на паузи са колегом у лифту или на плоту са комшијом, са познаником у продавници, на кафи са рођаком -  нема места за тешке теме већ управо лагане теме уз пун смеха и позитивне енергије.

 

 

Leave a comment