Међународни 19. филмски фестивал Ухвати филм свечано ће бити отворен у среду 29. септембра од 18h у Културном центру Новог Сада. Публика ће моћи да погледа прошлогодишње награђене филмове, али и сретне Фриду Кало. Њен лик и дело оживеће новосадска глумица Тања Јосић у перформансу „Фрида казује“, који је настао по мотивима књиге „Фрида или о боли“, чувене списатељице Славенке Дракулић. Истог дана отвориће се и изложба фотографија „Лепота зиме“, пристиглих на јавни конкурс Удружења за подршку особама са психофизичким сметњама „ЗаЈедно“ града Суботице.

Ухвати филм.

Дуги низ година, Фестивал тежи да буде што приступачнији. Поред тога што се одржава у простору који је приступачан особама са физичким инвалидитетом, сви филмови су титловани, а говорни садржаји превођени на знаковни језик. Од ове године – премијерно и део филмског програма биће синхронизован за слепе у четвртак – 30. септембра! Аудиодескрипцију сценарија одабраних филмова урадила је Виолета Влашки из Дигитас 24, а за реализацију синхронизације задужен је Владимир Рашковић- „Corvo Bianco“, под иницијативом и окриљем КАО Парнас-а, организатора Ухвати филма. Исти дан, биће отворена и изложба фотографија „Фотографија ТИ прича“, вишеструко награђиване ауторке, Маје Томић. Изложба ће бити аудиодескрибована за слепе, тако да је Ухвати филм фестивал једини фестивал у земљи чији је део филмског програма приступачан за особе за сензорним и моторичким инвалидитетом.

Премијерни краткометражни филмови на програму су од 30.9-3.10. од 18h у биоскопу KCNS! Очекују нас необичне приче о обичним људима и обичне приче о необичним људима. Приче о храбрости и слабости, о томе што јесмо и шта можемо да будемо. О томе да се не стидимо да искажемо своје емоције. О праву за равноправне могућности и снази да мењамо свет. О томе да јесмо различити, али да нас све спаја иста нит – нит наде, љубави, поштовања и толеранције – нит Ухвати филм фестивала.
Након пројекција биће организоване трибине:

 • у четвртак, 30.9. трибина Невидљива уметност: о томе колико је важно да сви имамо прилике да уметност доживимо.
 • у петак, 1.10. трибина Дом у којем растемо: о теми деинституализације особа са инвалидитетом.
 • у суботу 2.10. трибина Филмски приступ теми инвалидности: како теми инвалидности приступају филмски аутори из различитих делова света и култура.
 • у недељу, 3.10. трибина Женски кадар: о филмском приказу жене од стране жена – ауторки.
  Богат програм употпуниће и мастер клас „НаправиТИ добар филм о жени са инвалидитетом“. Одржаће се од 1-3.10. у преподневним часовима и упутиће полазнике како да креирају филмове који заиста мењају перспективе и утичу на положај жена у друштву. Предавачице ће бити: Милеса Милинковић, теоретичарка инвалидности, Ивана Зелић, Из Круга Војводина и Вероника Андерсон, пољска режисерка.
  Улаз на све програме је бесплатан, а целокупан програм Фестивала по данима доступан је ОВДЕ!
  Ухвати филм једини је регионални филмски Фестивал о инвалидности. Већ 19. годину успешно се одржава у Новом Саду, у организацији КАО Парнаса; од 2011. реализује се у Ријеци, под организацијом Удруге Спирит; од 2017. у Бањој Луци под вођством Хуманитарне организације Партнер и у Котору у реализацији АРТ 365 из Подгорице.
  Овогодишње издање јединог региналног фестивала на тему инвалидности носи слоган Фестивал нас спаја, са циљем да укаже на заједничке емоције, вредности и промене перспектива које Ухвати филм већ скоро две деценије изазива код публике и јавности.
  Ухвати филм Фестивала подржали: Министарство културе и информисања Републике Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Градска управа за културу града Новог Сада, Покрајински секретаријат за културу, Ерсте Банка, Филмски центар Србије.

Leave a comment