Већина нас своје јутро почиње обавезно уз шољицу кафице и то је наш омиљени ритуал. Уживамо у брзом испијању док се истовремено спремамо за посао или уживамо у лаганом пијуцкању  викендом. Да ли је то баш здраво или не - мишљења су подељена.

Unsplash.com Да ли јутро започињеш омиљеном кафом?

Нека истраживања говоре да није здраво рано ујутру пити кафу после које ћемо убрзо бити опет поспани и да је идеално да je попијемо у периоду око 10 до 12. Оно што кофеин лоше чини нашем организму  је то што може исушивати кожу, одузимати нам калијум, минирале и витамине, повећати шећер у крви. Ово свакако се односи на кофеинске зависнике и када говоримо о крајности - зато без бриге.

С друге стране, наш субјективни осећај  је како ако нас она ујутру лепо разбуди, а увече уз млеко нас лепо успава. Истраживања су опречна и не треба их узимати здраво за говото, обзиром да маркетинг  диктира одређене ставове. Стога пронађите своју меру и не размишљајте превише, већ уживајте.

Толико добро она делује на чуло укуса и мириса, стимулише хормон среће, убрзава метаболизам и повећава концентрацију. Наш савет је да је пијете умерено и са великим задовољством, по могућству горку или са мало жутог шећера. Уколико бисте пили пуно кафе дневно она би свакако изгубила своје бенефите. Баш као и алкохол - она је одлична ако се пије умерено. Пуна је антиоксиданата и мањих количина витамина Б.

Уколико се ваш организам навикне на кофеин који пијете у већој количини - изгубиће своја благотворна дејства. Зато немојте бити кофеински зависник, већ кофеински љубитељ!  Одаберите своју омиљену шољицу и пронађите своју меру. дневног ужитка. Домаћа турска, капућино, еспресо или нека друга - само бирај и уживај док читаш и слушаш потпуно различита мишљења о добрим и лошим утицајима кафице.

Сузана Марјановић

 

Leave a comment