Драги наши и драге наше,

Драго нам је да можемо да вас обавестимо да смо ове године део АФЖ – Аутономни фестивал жена који наставља своје активистичке дијалоге и у 2021. Ми им се придружујемо и ове године наш слоган каже ИМА НАС.
Резервиште викенд који је пред нама и дођите у књижару булевар боокс, књижара која свира (Булевар Михајла Пупина 6, Нови Сад) у петак и субота, 17. и 18. септембар.
Посебно вас позивамо на Учење по Зеду – драг кинг радионицу која ће се одржати у оквиру фестивала 18.9. у 18х у просторијама Француског института. за радионицу с еможете пријавити путем мејла на autonomnifestivalzena@gmail.com.

Да ли те занима?

А АКО СЕ ПИТАТЕ ЗАШТО АФЖ?

3,923,075,086 је тренутни број жена у свету, око 49% од укупне популације. Није да нас нема!  По процентима скоро смо на пола- пола, скоро једнаки, мушки и женски део планете. А да ли је и у животу тако?

Имамо уставе, законе, конвенције, квоте, говоре који обећавају и акције и многе механизме који кажу једнакост је загарантована. Међутим…
Висину плате и даље одређује то да ли носите сукњу или панталоне! Одговор на питање “Шта онда обући?” није једноставан. Загарантован је једино онај просечан платни јаз (16% у корист мушкараца)! И даље нам је тешко да прихватимо боркиња и прихолошкиња. И даље се прича о улогама, обавезама и очекиваним понашањем жена. Десно орјентисани покрети И патријархат се враћају на велика врата. Немамо женске просторе! Немамо фондове! Боримо се против насиља, али и даље имамо бројку од 50.000 нас, жена које годишње убију људи које познајемо и којима би требало да можемо да верујемо!

Значи нисмо и даље једнаки, али нас, жена, има! И спремне смо да вас натерамо да нас чујете. 

Ове године централна тема фестивала су феминистички колективи и колективи у којима преовладавају жене. Аутономни Фестивал Жена и даље настоји да створи подстицајно окружење и покрене дијалог у широј друштвеној заједници у Новом Саду са циљем унапређења положаја жена у локалној заједници и унапређење питања родне равноправности. Намера нам је умрежавање и да што јасније испитамо, именујемо, анализирамо стање кроз сусрете колектива.
АФЖ подржала Реконструкција Женски фонд.

Leave a comment