Светионик знања је традиционално такмичење средњошколаца које окупља младе из 15 градова Србије с циљем осмишљавања креативних пројеката за унапређење своје локалне заједнице. Млади пишу пројекте који ће директно реаговати на проблеме у локалној заједници на једну од пет тема – екологија, туризам, култура, јавно здравље и друштвени активизам.

Да ли те занима Светионик знања?

 

 

 

 

Пета генерација Светионика знања стартовала је почетком септембра тродневним семинаром у Ваљеву, где су тимови средњошколаца имали прилику да се упознају са својим вршњацима, координаторима и менторима као и да стекну основна знања о писању пројеката и отпочну рад на својим идејама.
Пројекат се спроводи уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, компаније дм дрогерие маркт у Србији и Ерсте банке.
На свечаној церемонији отварања пете генерације пројекта учесницима се испред Министарства омладине и спорта обратила Снежана Клашња, која је младима дала ветар у леђа и додатну подршку за остварење будућих пројеката.
Након семинара пред тимовима има још много посла. Идеје које су осмислили за време догађаја треба да преточе у спроводиве пројекте, док ће им ментори и координатори максимално помоћи да своје идеје реализују и да истрају у замислима које су зацртали.
Рад на развијању идеја до којих су тимови дошли у сарадњи са стручним менторима трајаће два месеца, и обухвата сваконедељне вебинаре који хронолошки прате развој идеја сваког тима. Провере напретка се организују три пута у току програма док се и сами тимови повезују путем посебног програма „партнерских тимова“ како би се подстакла култура заједништва и помагања. Финални пројекти биће представљени на завршном догађају Светионика знања у новембру где ће тимови представити своје радове испред стручног жирија, који ће чинити представници успешних компанија које послују друштвено одговорно, хуманитарних фондација, медија и организација које имају развијене програме подстицаја омладинског активизма и предузетништва.
Било да њихова идеја однесе победу на Светионику знања 5.0, или не, сви тимови ће након завршеног програма имати спремне пројекте које ће моћи да представе као локалну иницијативу младих у свом месту.

Leave a comment