На Светски дан превенције суицида одржана је панел дискусија на тему „Припази на тон – допринос медија превенцији суицида“ у  Омладинском центру ОПЕНС у Новом Саду.

Кампања „Припази на клик! Припази на тон!“ која је реализована од стране ОПЕНС-а, организације „Центар Срце“, „За Тебе #ВАЖНОЈЕ#“ и Институтa за јавно здравље Војводине са циљем подизања свести о суициду и скретања пажње на последице неетичког и сензационалистичког извештавања о суициду, била је окосница панел дискусије чија је модераторка новинарка Ан Мари Алвес Чурчић.

Фото: Владимир Величковић

Учесници панела били су новинарка Рада Ђурић, Тања Бокун психолошкиња и волонтерка Центра Срце, Златко Петровић помоћник генералног секретара службе Повереника за информације од јавног значаја и заштиту податка о личности – Сектор за надзор и Срђан Миљковић, представник Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

Марија Росандић, испред Института за Јавно здравље Војводине, говорила је о едукацији на тему суицида и о последицама неетичког извештавања у медијима.

Превенција самоубиства је јавно здравствено питање. Поред тога што је потребно да се спроводе мере за смањење доступности метода за извршење суицида, значајан доринос могу дати сви чланови заједнице. Неопходно је да стручњаци из области здравствене и социјалне заштите, али и остали чланови друштва буду едуковани како да препознају када је особа у њиховом окружењу под ризиком да покуша/учини самоубиство и како да охрабре оне којима је потребно, да потраже помоћ. Битну одредницу у превенцији имају запослени у медијима, а начин медијског извештавања о самоубиствима и њиховим покушајима, као и публицитет који медији дају, може да има негативне последице на људе који размишљају о суцидиу, али и на околину која је доживела губитак блиске особе услед самоубиства. Стога, веома је важно да запослени у медијима буду едуковани како да одговорно извештавају о овој теми. Медији ширењем информација и подизањем нивоа свести представљају кључне елементе успеха програма за превенцију самоубиства, казала је Марија Росандић.

Фото: Владимир Величковић

Други најчешћи узрок смрти младих особа узраста 15 и 29 година је суицид. Публицитет који медији дају суициду може га повећати, јер медији играју велику улогу у дистрибирању информација о суициду, те непрофесионалним извештавањем, бомбастичним насловима, садржајима заснованим на кликовима, лајковима, непримереним коментарима, могу штетно утицати на суицидалне особе.

Испред ОПЕНС-а, Дуња Грубор истакла је да је посебно опасно сензационалистичко извештавање у појединачним случајевима када се извештава константно из минуте у минуту, објављују фотографије, опроштајна писма, чиме се крши приватност и достојанство. Утицај је лош по већи круг - блиске људе лица које је извршило самоубиство, рањиве породице са суицидалним мислима, ширу јавност. 

Правилником о заштити људских права у области пружања медијских услуга, према члану 19. пружалац информације у медијима обавезује се да поштује право приватности, достојанства и одступи од употребе сензационализма, драматизације и реконструкције догађаја, спекулисања о идентитету жртве, узроку, току и последицама догађаја.

Фото: Владимир Величковић

Организација која већ пуних тридесет година пружа емотивну подршку особама у кризи и која се залаже за превенцију суицида јесте Центар "Срце". Испред ове организације Тања Бокун волонтерка Центра и психолошкиња, апеловала је на младе да се обрате организацијама.

Самоубиство је један од водећих узрока смртности међу младима, не само код нас већ готово у целом свету. Kао организација која се бави превенцијом самоубиства, знамо колики значај сензитизације јавности и адекватног информисања. Kроз ову кампању желимо да пошаљемо поруку јавности да је превенција самоубиства ствар свих нас и да мултисекторски приступ даје најбоље резултате. Такође шаљемо и поруку младима да нису сами и да не оклевају да затраже помоћ када им је потребна.

Фото: Владимир Величковић

Модераторка панела и новинарка Ан Мари Алвес Чурчић истакавши лични пример дотакла се последица непрофесионалног извештавања о суициду. 

Мислим да је од круцијалне важности да  новинари и њихови уредници, као и власници медија заиста буду свесни одговорности коју имају - сваки сензационалистички наслов, непримерен тон, реч, фотографија могу бити потенцијални окидачи за особе у кризи, као и додатна дубока ретрауматизација ближњих особа преминулих од суицида. Одговорним извештавањем можемо спасити нечији живот, то не смемо заборавити, закључила је Anne Marie ALves  чурчић.

У оквиру кампање "„Припази на клик! Припази на тон!“ осмишљени су разноразни програми, едукације, обуке за студенте психологије, новинарства, медицине, социологије које ће водити стручњаци из поменутих области, а све са циљем превенције суицида и позитивне улоге пружалаца информација на ову тему. 

Подршка је почетна тачка у борби превенције суицида. Ту је „Сазвежђе подркшке“ и сајт Удружења грађана „Патрија“

Текст: Анђела Андријевић 

Фото: Владимир Величковић

 

Leave a comment