У оквиру конкурса за уређење малих јавних простора „Нова места“ одабрана су два пројекта која ће бити реализована на две локације у Новом Саду: видиковац изнад тунела у наставку Моста слободе и површина на Булевару патријарха Павла.

Резултати конкурса!

На видиковцу у продужетку Моста слободе биће смештено Новосадско гнездо, вијугава платформа, односно стаза која се спушта и пење, са погледом на град, са највишим тачкама које отварају визуре према Рибарском острву, односно Пероварадинској тврђави. Стазу ће моћи да користе и пешаци и бициклисти, а назив је добила у складу са симболом града Новог Сада. Пројекат је рад архитеката: Крсте Радовановића, Дејана Митова, Јелене Митов и Инес Човић.

Пројекат на Булевару патријарха Павла подразумева нову оазу пре свега за комшилук, али потом и све Новосађане, који подразумева урбану башту, отворену библиотеку, изложбени простор, мобилијар (клупе и жардињере), као и место за окупљање. Пројекат је рад архитеката: Огњена Милићевића и Катарине Миловановић.

Конкурс „Нова места“ заједно су покренули Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“, Друштво архитеката Новог Сада и Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције, а у склопу припрема за Калеидоскоп културе, који наставља идеју постављања нових стандарда у савременој архитектури културне престонице.

Право учешћа имали су архитекте, урбанисти, пејзажне архитекте, као и студенти из ових области.

Пројекти за преостале две локације (Трг галерија и Парк – Скупштина Аутономне Покрајине Војводине) нису изабрани, а више информација о самим пројектима, али и о саставу стручног жирија можете пронаћи на сајту Друштва архитеката Нови Сад.

 

Leave a comment