У четири дана, од 2. до 5. септембра, Калеидоскоп културе представиће више од 40 програма, на 16 локација у Креативном дистрикту (Булевар деспота Стефана 5) у Новом Саду. Публика ће пратити програме на театарској, музичкој и три филмске бине, биће откривени нови простори у Креативном дистрикту, попут Складишта, реновиране Фабрике, Гвожђаре, Бироа, Културне станице Лиман, кроз седам изложби, осам представа, 26 филмова, различите перформансе, трибине, панеле како домаћих уметника, тако и уметника који долазе из Аустрије, Хрватске, Словеније, Шведске, Француске, Белгије.

Калеидоскоп културе 2021

Отварање четвртог Калеидоскопа културе обележиће церемонија која је заказана за 2. септембар у 20. 22 сата, која ће, кроз аудио-визуелни уметнички перформанс на простору испред Креативног дистрикта, илустровати узбудљиву историју некадашњег Великог Лимана, кроз четири кључна периода. У свечаности, поред професионалних играча, учествоваће и волонтери Европске престонице културе. Свечана церемонија отварања биће уживо емитована и на Првом програму Радио-телевизије Војводине.

Након отварања капија нешто пре 21 час, прва станица на отварању Калеидоскопа културе биће изложба „Велики Лиман: од индустријске производње до савременог стваралаштва”која ће пратити програме у читавом Креативном дистрикту. Посетиоци ће имати прилику да погледају национални павиљон Арс Електронике, на ком ће излагати студенти Академије уметности у Новом Саду са пројектом „Врт”, смештеним у Складишту. У Културној станици Лиман љубитељи девете уметности уживаће у изложби „Стрипом кроз Белгију”, док ће у Отвореном атељеу Пере, Тадије и Бориса, аутентичних сликара некадашње Кинеске четврти, смештеном у Гвожђари, бити изложени радови неких од најперспективнијих сликара млађе генерације: Александра Димитријевића, Александра Денића и Милана Нешића. На истој локацији биће постављена скулптура Гојка Дутине „Пустињско-поларни воз”. Изложба „Ентер тхе МетаЦлуб” Тање Вујиновић и Андреаса Ванерштета, у оквиру ЦГА конференције биће постављена у Фабрици (Улаз 2) и публика ће моћи да је погледа до 5. септембра. Театарску бину отвориће у 21 час представа 48. ИНФАНТ-а, кабаретска монодрама глумца Зијаха Соколовића „Међуигре 0-24”, а одмах након тога биће изведена представа „Пошта” Словенског народног гледалишча из Марибора. У току вечери наступиће и ДЈ Новак и састав Репетитор. Филмски фестивал „Обнова”, у простору који се обнавља, првог дана приказаће филмове: „Варљиво лето ’68” као и филм „Упркос магли”.

Програм ће се наставити до 5. септембра у Креативном дистрикту, на некадашњем простору Великог Лимана, а детаљне сатнице и локације четвородневног отварања можете пронаћи на сајту Калеидоскопа културе.

Улаз на све програме отварања Калеидоскопа културе је слободан и без додатних ковид-протокола, док се сви посетиоци моле да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају епидемиолошких мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима.

У наредних пет дана у Новом Саду је најављено ведро и сунчано време, са свежијим ноћима, те се посетиоци саветују да се, уколико планирају да посете неке од филмова и представа, топлије обуку. Подсећамо да је Булевар деспота Стефана, од Моста слободе до раскрснице са Шекспировом, улицом затворен током отварања Калеидоскопа културе, те се саветује да се користе алтернативна паркинг места или да се, у истинском новосадском духу, Калеидоскоп културе посети пешке или бициклом.

Калеидоскоп културе 2021

Leave a comment