Филм Нечиста крв: Грех предака редитеља Милутина Петровића премијерно је приказан у среду, 25. августа, у Арени Синеплекс, након чега је феноменална глумачка екипа прошетала црвеним тепихом и поклонила се публици.

На радост новосадске публике, дугонајављивани филм Нечиста крв: Грех предака премијерно је приказан у биоскопу Арена Синеплекс. У филму, инспирисаном делима Борисава Станковића, по сценарију Војислава Нановића главне улоге тумаче Драган Бјелогрлић, Анђела Јовановић и Катарина Радивојевић.

С једне стране, филм прати Хаџи – Трифуна, богатог трговца који предводи хришћанску мањину у Врању, тада турској вароши. Он тежи да се избори са сплеткама Турака и очува своје богатство, али и национални и верски идентитет српског народа. С друге стране, Ташана и Цона, као оличења женске борбе за место под сунцем, крше обрасце понашања и моралне принципе које жени намеће окрутно друштво 19. века. И једна и друга борба изискују огромне жртве и узимају свој данак.

Сматрам да је овај филм изузетно важан зато што нам на неки начин показује  докле смо догурали и наводи нас да се запитамо да ли смо и колико напредовали у погледу мушко - женских односа. Сматрам да је овај филм једна дубока студија мушко-женских односа - изјавила је Анђела Јовановић.

 

Као најизазовнију сцену у филму Анђела је издвојила ону са Бјелогрлићем, када изговара: Нисам ја још ни са собом ни са тобом свршила, аџијо!

Истиче да јој је управо тада било најтеже у кожи Ташане. Ово је моменат када се потлачене жене 19. века, слепа од силине очаја који осећа, супротставља великом ауторитету. Уједно је ова сцена за њу била и најзахтевнији глумачки подухват у филму.

Сваки детаљ филма је изузетно пажљиво осмишљен: од глумачке поставе, преко музике, костима, сценографије...

Одлучили смо да сценографију екранизујемо на старински начин; да направимо кулисе и шијемо костиме, а да што мање посежемо за оним што је данас, односно, деценијама модерно – компијутерско исцртавање разних маштарија. Све паре које имамо ставили смо пред камеру. Четири месеца су грађени објекти у једном напуштеном каменолому у месту надомак Београда - открио је редитељ Милутин Петровић.

Филм Нечиста крв, грех предака сада је и на редовном биоскопском репертоару.

Драгана Клашња

Фотографије: Марија Ердељи

 

 

 

Leave a comment