Древни град који красе уске улице и његово старо градско језгро са бројним културним и сакралним споменицима.

 

Дубровник је град који је смештен на Јадранском мору и крајњем југу Хрватске ривијере. Ово је град за чије име је свако чуо.

Древни град који красе уске улице и његово старо градско језгро са бројним културним и сакралним споменицима. Познат је по својим километарским зидинама које су једне од најлепших у Европи и које окружују стари град сазидане у 10. веку.

У старом граду се нуди широк спектар експоната, од галерије модерне уметноси до разних музеја попут Поморског, Етнографског, Кнежева палата (културно историјски музеј), Фрањевачког самостана и др.

Такође је један од светских туристичких центара, јединствен по својој магичној лепоти и најтраженија дестинација на целом Медитерану. Дубровачки градски пејзаж често привуче сву пажњу: сликовита медитеранска панорама, тиркизно-плаво море, стеновита обала која има бројне увале као и кровови од теракоте и импозантних кречњачких зидова.

Због светлуцавог мермера на улицама, барокних зграда испрекиданих прелепим ренесансним фонтанама и фасадама, Џорџ Бернард Шо назвао је Дубровник “Бисер Јадрана“, а УНЕСКО га је ставио на листу светске културне баштине.

Овај фасцинантан град окренут према сунцу и мору, туристима има много тога да пружи.

 

Текст и фото: Марија Ердељи

 

Leave a comment