У подножју планине Гоч смештена је Врњачка Бања.

Ово лечилиште које се налази у Рашком округу, у Централној Србији, сматра се престоницом српског континенталног туризма и ,,краљицом" која ужива високу оцену за лековитост минералних вода, те броји седам извора: Снежник, Слатина, Топла вода, Борјак, Бели извор , Врњачко врело и Језеро. Врњачка бања је место којем се могу прилагодити све генерације и уживати у разноврсним програмима, спортским, филмским, музичким манифестацијама и остварењима.

ЈАПАНСКИ ВРТ 

Јапански врт представља простор који обогаћује шеталиште и бањски парк. Улогу централног украса ужива језеро са острвом, које својим визуелним и мирисним нотама намамљује највећу пажњу и чула посетилаца. Језеро је омеђено украсним камењем, разноразном флором и биљном културом Јапана, јапанским трешњама и раскошним жбуњем. До дрвеног мостића води вијугава стаза, односно необичне кривудаве степенице.

Језерце Јапанског врта, фото: А. Андријевић

Као посебан детаљ Јапанског врта -  друге по реду зелене површине у Србији  креиране у јапанском духу,  издваја се чајна дрвена кућица – чаробни кутак испуњен клупицама, ноћним лампицама и светиљкама. Први поглед из кућице посетиоцима окупира водопад и мало језерце. Ток воде слива се од малог језерцета ка великом.

АКВА ПАРК ,,ВРЊАЧКЕ ТЕРМЕ"

Надомак Јапанског врта посетиоци и љубитељи водених површина могу уживати у једној од најлепших атракција и места за рекреацију - ,,Врњачке терме". Овај комплекс нуди велнес и спа центар, велики избор термалних базена, од којих је осам затвореног, а три отвореног типа. Оно што посебно обрадује децу и младе јесу тобогани, како унутрашњи са масажерима, тако и спољашњи.

ПАРК ,,ЈЕЗЕРО"

У долини бањског парка, између два хладна извора „Снежник“ и „Сливник“ простире се топли изворЈезеро. У питању је натријум – хидрокарбонантна угљено кисела хипотерма. Овај простор обогаћен је разноразним дрвећем. Само језерце красе заљубљени лабудови.

Врњачка Бања је позната по скулптурама познатих вајара, споменицима, као и клупама знаменитих личности. Клупа са кишобраном издваја се као посебан елемент извора ,,Језеро" који употпуњује бајковити пејзаж. 

Црква Живоносног Источника - храм Пресвете Богородице 

Ова православна архитектура налази се у самом центру Врњачке Бање и један је од новијих храмова Епархије Жичке Српске православне цркве.

Амфитеатар Данила Бате Стојковића 

Посебно место за визуелне и културне манифестације јесте врњачки амфитеатар Данила Бате Стојковића - великана глумишта и драмског стваралаштва. Ова пространа позорница саграђена у знак сећања на глумачку величину - Бату Стојковића, налази се на црквеном брду, испод Храма рођења Пресвете Богородице. Простор  је осмишљен за филмска остварења, разноразне концерте, јавне наступе,  ревије и представе.

Врњачку Бању красе и мостови испод којих протиче мирна Врњачка река, фонтане, традиционална архитектура и дрвене куће, липово, багремово и разноразне врсте дрвећа чије гране подсећају на разне геометријске облике које додатно улепшавају врњачки кеј. 

Текст, фотографије и видео записи: Анђела Андријевић

Leave a comment