Овогодишњи Фестивал уличних свирача – Градић фест биће одржан од 26. до 28. августа у Подграђу Петроварадинске тврђаве. Посетиоци ће бити у прилици да уживају у богатом домаћем и регионалном музичком програму, биоскопу који ће сваки дан приказивати остварења младих аутора и ауторки и бројним плесним перформансима и представама за децу. Уколико још увек нисте одлучили који програм ћете пратити, издвојили смо 10 разлога који ће учинити Градић фест 2021. незаборавним искуством.

Посети Градић фест!

1. Програм отварања – Бети Ђорђевић и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“

Прво вече овогодишњег Градић феста отвориће југословенска и српска џез и соул певачица Бети Ђорђевић у пратњи Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станисалв Бинички“. У духу слогана фестивала, нових почетака и нових љубави вратићемо се пола века уназад, када су игранке биле центар друштвеног живота.
2. Визељ
Београдски састав који већ неко време важи за једно од значајних имена српске алтернативне музичке сцене. Током концертне паузе узроковане пандемијом, започели су припрему другог студијског албума чија објава се очекује крајем године. Ново издање најавио је у априлу сингл „Мислим да сам плав“ и радујемо се његовој изведби на великој бини Градић феста!
3. Регионални музички програм – З++,Pocket Palma, ABOP
Регионални програм овогодишњег фестивала доноси три музичка имена која обухватају велики број жанрова. З++ увелико ужива велику популарност широм Балкана, па је његов наступ незаобилазна станица за све љубитеље треп музике. АБОП ће доставити звук инспирисан ацид хоусе-ом, тецхном, бреакбеатом и другим раним елецтрониц данце жанровима, док поцкет палма доноси своје летње хитове на калдрму Градића и затвара програм мале бине фестивала.
4. Градић бисокоп
Филмски део фестивала резервисан је за дугометражне и краткометражне филмове храброг и непретенциозног филмског језика. Гледаћемо филм “Непослушни” редитељке Мине Ђукић, “Лихвар” редитеља Немање Ћеранића и “Минотаур” редитеља Зулфикара Филандре. Такође, значајан део програма Градић биоскопа чини селекција краткометражних филмова са Фестивала Филмских Ауторки и кратки филмови студенткиња новосадске Академије уметости.
5. Лука Рајић
Млади музичар, аутор хитова „Не излазиш ми из главе“ и „Лудим“. Са преко милион стримова и прегледа на његовој музици и спотовима, Лука је један од ретких независних уметника са наших простора који је постигао такав успех. Сви којима његове песме „не излазе из главе’“, али и они којима се и даље нису увукле под кожу, имаће прилике да га чују на малој бини Градић феста.
6. Плесни перформанси
Плесна удружења су сваке године саставни део програма фестивала и путем промоције и едукације, преносе посетиоцима културу плеса кроз различите стилове. Ове године на Градић фесту уживаћемо у актовима неколико удружења: Creative movement – Inspire Concept Dance studio, Ludifico, Плесно удружење  Groove, Pub Street Boys и Радионица циркуских вештина -Креативни погон.
7. Дечији програм
Представе и плесни перформанси намењени деци, традиционално су део програма Фестивала уличних свирача. И ове године програм Градић феста садржи актове који су циљано усмерени да пруже ужитак најмлађим посетиоцима фестивала. Ти актови су: Nadatheatre – представа “Машта и Мим”, Рита и Леополд (Марко Калц и Ана Лавринц), Радионица циркуских вештина Креативни Погон и Плесна удружења Groove i Pub Street Boys
8. Birra Moretti и остала понуда хране и пића
На улицама Градића током три дана фестивала, осим музике, филма, позоришта и других перформанса, биће и различите понуде хране и пића. На улице излази Birra Moretti, Food truck SmokeKings, Agi Pasta Away, Дестилерија  ORTHODOX KOALAS, Куртош колач Нови Сад и Кокице код Градић биоскопа!
9. Марта Хаџиманов и Васил Хаџиманов Банд
Сјајан наступ очекујемо на малој бини где ће прве вечери фестивала наступити Марта Хаџиманов и Васил Хаџиманов Банд. Васил Хаџиманов пијаниста, композитор, аранжер и педагог, незаобилазна је и повезујућа карика српског џеза, са краја двадесетог века и почетка новог миленијума. Његова ћерка Марта се од раног детињства бави музиком, првенствено певањем и компоновањем. Добитница је многобројних првих награда и лауреата на музичким такмичењима – вокалним, соло певачким, клавирским и такмичењима из теорије музике и солфеђа. У много прилика је наступала са Васил Хаџиманов Банд-ом.
10. Dogs in Kavala
Психоделични/гаражни рок трио из Београда. Номиновани су као представници Србије у финалу програма HEMI Music Awards, посвећеном бендовима који желе да допру до нових тржишта и публике. Чине програм велике бине последње вечери Градић феста.

Фестивал уличних свирача – Градић фест организује Уметничка асоцијација ИНБОX уз подршку Града Новог Сада и Министарства културе.

Leave a comment