Живимо у свету где технологија преовладава. Лежећи у кревету, на телефону можемо да пронађемо све што нас занима, да будемо у току са дешавањима са другог краја света, да наручимо храну, да купимо и оно што нисмо знали да постоји. Захваљујући управо тој аутоматизацији, одређена занимања постала су сувишна. Сада се радна места отварају за нова занимања – програмирање, маркетинг, дизајн, продају. ИТ индустрија је међу највећим индустријама на Западном Балкану, са прегршт радних места и прилика за праксе. Међутим, иако слободних радних места има, млади на Балкану током школовања не стичу потребна знања и вештине да би их попунили. Из тог разлога, није ни чудо што многи млади нису запослени, нарочито они који нису завршили факултет или неки вид обуке.

ФОТО: 02HERO

Пројекат „Моја каријера на путу до хероја“ осмишљен је са циљем да младим људима помогне да пронађу посао у ИТ индустрији. Кроз курсеве дигиталних вештина, 50 младих ће кроз 6 месеци имати основу да пронађу праксу, али и посао, који ће бити поуздан. Поред техничких вештина, послодавци све више истичу меке вештине – рад у тиму, флексибилност и прилагодљивост, радозналост, добру организацију, комуникационе и интерперсоналне вештине. Приликом запошљавања младих, послодавци поред основног знања струке, траже да кандидат има развијене меке вештине и претходно искуство. Природа ИТ индустрије је таква да се стално развија, па је самим тим важно да кандидат за посао показује иницијативу да учи ново и да се усавршава током каријере.

Пројекат „Моја каријера на путу до хероја“ подразумева обуку кроз модел интегрисаних услуга (енгл. оне-стоп-схоп) који би одговорио на потребе тржишта и полазницима пружио све потребне вештине за запослење на једном месту. Тако да ће, поред курса дигиталних вештина, млади завршити и курс преносивих вештина, стећи подршку кроз каријерно саветовање и повезати се са послодавцима. Поред шестомесечног курса, млади ће имати прилику да заврше и курс предузетништва.

Обука почиње у новембру 2021, а пријаве ће бити отворене већ у августу! Прати активности пројекта и искористи прилику да се пријавиш!

Програм обуке „Моја каријера на путу до хероја (engl. My Career from Zero to Hero)“ спроводи Центар за омладински рад (Србија) у сарадњи са Форум млади и неформална едукација – Форум МНЕ (Црна Гора), Центар за едукацију младих – ЦЕМ (БиХ), ТОКА (Косово[1]), Youth for social changes – YSC(Албанија).

02hero је финансиран од стране Европске Уније, а имплементацију пројекта подржали су по земљама: Србија – Влада Швајцарске у оквиру пројекта „Знањем од посла – Е2Е“, који испред Владе Републике Србије, спроводи Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва (СИПРУ), Града Новог Сада и Омладинске престонице Европе Нови Сад (ОПЕНС); Црна Гора – Министарство јавне управе Републике Црне Горе.

Запрати странице на Инстаграму и Фацебооку.

Leave a comment