Нови Сад ће први пут у историји бити домаћин Европског првенства у планинском бициклизму које ће бити одржано од 12. до 15. августа на Петроварадинској тврђави.

Тиме је Србија постала прва земља у региону која је добила прилику да организује ово значајно спортско такмичење, а одржавање трке резултат је дугогодишњег рада Бициклистичког клуба Нови Сад и низа међународних трка које је клуб до сад организовао.

Првенство у планинском бициклизму је спортски догађај намењен свима. Како спортистима и љубитељима бициклизма, тако и породицама са децом, младима, али и старијим суграђанима. Сви они моћи ће да осете адреналин и открију на који начин планински бициклизам помера личне границе и буди здрав спортски дух. Улаз на тврђаву ће бити слободан.

Очекује се 500 учесника из 44 европске земље. Стаза којом ће возити налази се на средњовековној Петроварадинској тврђави, што ово такмичење чини јединственим у односу на друга која се махом одржавају на планинама и у шумама. Петроварадинска тврђава одабрана је као локација због које ће и сама трка бити врло атрактивна. Стаза се делом пружа по бедему тврђаве, води кроз подземне тунеле, а такмичари пролазе тик уз посетиоце, па ће за многе то бити ново искуство у вожњи.

С обзиром на то да ће првенство бити одржано након Олимпијских игара у Токију, бићемо у прилици да угостимо и олимпијце који су наступали у Јапану. Међу њима ће сигурно бути и освајачи олимпијских медаља, па ћемо моћи да видимо њихово умеће и уживо.

Афирмација планинског бициклизма у Србији

Циљ начина на које ће такмичење бити организовано, као и МТБ спорта уопште, јесте и забава, едукација, упознавање са културно историјским наслеђем које постоји на тврђави и додатна афирмација планинског бициклизма у Србији. Дакле, средином августа променићемо гледиште на МТБ и на прави начин представити посетиоцима чари тог спорта. Слоган првенства „Break the circle“ служи као метафора за разбијање сваке врсте предрасуде, укључивање, разумевање и охрабривање.

У овој великој причи, врло је важан волонтерски тим за који су пријаве увелико отворене. Волонтере очекује узбудљиво искуство, будући да ће бити присутни кроз све фазе такмичења. Без обзира на то да ли су из Новог Сада или не, могу да се пријаве, јер ће имати обезбеђен смештај и новосадско гостопримство.

Из Туристичке организације Новог Сада која подржава Европско првенство у циљу промоције и развоја туристичког потенцијала града, већ сада имају податке о резервацијама смештаја страних репрезентација. У питању су репрезентације Норвешке, Шведске, Француске, Аустрије, Белгије, Данске, Лихтенштајна, Холандије, Шпаније, Швајцарске, Црне Горе, Бугарске, БиХ, Аустрије, Мађарске, Хрватске, Северне Македоније, Италије, Чешке, Пољске..

Током првенства у Новом Саду боравиће и представници иностраних медија који ће кроз своје извештаје и репортаже приказати јавности у својим земљама предности и суштину Новог Сада као града који треба посетити. Идеја ТОНСа је да осим других локалитета, новинари посебно истраже Петроварадинску тврђаву, као место са незванично највећом колонијом ликовних уметника на свету, која је у исто време идеално место за организовање трке и да је представе као атракцију због које треба посетити Нови Сад.

Европско првенство организују Бициклистички савез Србије, Бициклистички клуб Нови Сад и Војвођанска асоцијација бициклистичких клубова. Такмичење су подржали Град Нови Сад, Покрајински секретаријат за спорт, Министарство омладине и спорта и многи други.

За оне који не буду могли да издвоје време и уживо уживају у овој спортског атракцији, директан пренос уживо биће емитован на Еуроспорту.

 

Фотографије: Александар Мишков

Leave a comment