У овом тексту чека вас најинтересантнија листа чињеница о храни. Било да сте гурмани или не забавићете се откривањем невероватних занимљивости о воћу, слаткишима, брзој храни, али и страховима везаним за одређене намирнице и исхрану...

 

,,Све док вам је у устима залогај хране, проблеми су решени". Франц Кафка

 

Насумичне занимљивости о храни

 

  • Просечан човек поједе око 4 килограма грожђа за годину дана.
  • Бадеми су припадници фамилије бресака.
  • На свету постоји око 7000 сорти јабука које се узгајају.
  • Бисери се топе у сирћету.
  • Шаргарепа не садржи нимало масти.
  • Цветови бундеве су јестиви.
  • Ортарексија нервоса је поремећај исхране у ком је оболели опседнут једењем здраве хране.
  • Кечап се 1830. продавао као лек.
  • Пчеле радилице морају да посете око 2 милиона цветова како би направиле око пола килограма меда.
  • Зелена салата је припадница фамилије сунцокрета

 

,,Кување је као љубав. Или се предајете или не улазите у то". Харијет ван Хорн

 

Храна и фобије

 

  • Цибофобија је патолошки страх од хране који води до њеног одбацивања чиме се повећава ризик од настанка анорексије.
  • Страх од кувања је призната фобија и носи назив магеирокофобија.
  • Арахилбутирофобија је страх од лепљења кикирики путера за непце.
  • Страх од поврћа се зове лаханофобија.
  • Алиумфобија је страх од белог лука.
  • Карнофобија је страх од меса.
  • Постоји и страх од гутања хране, односно, једења и назива се фагофобија.

 

,,Нико не може да мисли како треба, воли како треба и спава како треба ако није вечерао како треба". Вирџинија Вулф

Уколико немате идеју за припрему здравог доручка, ручка и вечере, имамо идеалне идеје за вас које можете пронаћи ОВДЕ!

Слатке чињенице

 

  • Арапи су изумели карамел.
  • Френк Марс је изумитељ Сникерс чоколадице. Име јој је дао по свом коњу.
  • Чоколада може да убије пса. Директно утиче на његово срце и нервни систем.
  • Најстарије чоколаде на свету имају преко 100 година. Ту је и кутијица чоколада са крунисања краља Едварда VII из 1902. године.
  • Слатко је једини укус за којим је људима урођено да жуде.
  • Највише чоколаде поједу Швајцарци, затим Енглези.
  • У Француској у 15. веку чоколаду су могли јести само чланови краљевске породице.
  • Френк Еперсон, једанаестогодишњи дечак је 1905. године случајно изумео сладолед. Наиме, преко ноћи је мешавину газираног сока и воде оставио напољу, те га је ујутру дочекао слатки десерт.
  • Жене једу готово дупло више слаткиша од мушкараца.
  • Чоколада ублажава симптоме ПМС-а јер је богата магнезијумом.

 

,,Нема искреније љубави од љубави према храни". Џорџ Бернард Шо

 

Занимљивости о месу, јајима и кромпиру

 

  • Просечан Американац током живота поједе 28 свиња. Ми их поједемо више...
  • Највећи предмет на менијима света је печена камила.
  • Светски просек поједеног меса током године износи нешто мање од 80 килограма по особи.
  • Жуманце је једна од ређих намирница која садржи природни витамин Д.
  • Јаја садрже много протеина и здравих масти и притом нема много калорија. У њима се налазе и антиоксиданси који превентивно делују на појаву рака и успоравају старење.
  • Ковид је довео до повећања потражње за јајима. С тим што породице већину времена проводе и спремају оброке код куће, употреба јаја се повећала.
  • Геомелофабија је потреба за једењем сировог кромпира.
  • Кромпир је најхрањивији и најлековитији ако је куван или печен у љусци без додавања масноћа.
  • Просечан становник наше планете поједе годишње 33 килограма кромпира, док Аустралијанци поједу по 60 килограма, те су они и највећи потрошачи кромпира...
  • Кромпир лечи скорбут - болест која настаје услед недостатка витамина Ц.

 

,,Свака туга је мања уз хлеб". Мигел де Сервантес

 

Занимљиви свет брзе хране

 

  • Помфрит је пореклом из Белгије, али се највише једе у Америци.
  • Британци сваке године поједу око 300 милиона порција ,,fish & chips".
  • Просечан хот дог се поједе у око 6 залогаја.
  • Мекдоналдс бургери не могу да иструле. Након припреме постају практично суви, те недостаје довољан ниво влаге за појаву буђи.
  • Најскупља пица на свету ,,Луј Тринаести" кошта 12 000 долара. Њен творац је Ренато Виола, а састојци због којих је оволико скупа су три врсте кавијара, јастог, гамбори и најскупљи сир на свету.
  • Белци једу пицу скоро дупло више од људи других боја коже заједно.
  • Термин fast food (брза храна) ушао је у ширу употребу 1951. године када се појавио у познатом Merriam-Webster енглеском речнику .

 

Припремила: Драгана Клашња

Фото: usplash.com

Leave a comment