У овом тексту чека вас најинтересантнија листа чињеница о храни. Било да сте гурмани или не забавићете се откривањем невероватних занимљивости о воћу, слаткишима, брзој храни, али и страховима везаним за одређене намирнице и исхрану...
Насумичне занимљивости о храни
- Просечан човек поједе око 4 килограма грожђа за годину дана.
- Бадеми су припадници фамилије бресака.
- На свету постоји око 7000 сорти јабука које се узгајају.
- Бисери се топе у сирћету.
- Шаргарепа не садржи нимало масти.
- Цветови бундеве су јестиви.
- Ортарексија нервоса је поремећај исхране у ком је оболели опседнут једењем здраве хране.
- Кечап се 1830. продавао као лек.
- Пчеле радилице морају да посете око 2 милиона цветова како би направиле око пола килограма меда.
- Зелена салата је припадница фамилије сунцокрета
Храна и фобије
- Цибофобија је патолошки страх од хране који води до њеног одбацивања чиме се повећава ризик од настанка анорексије.
- Страх од кувања је призната фобија и носи назив магеирокофобија.
- Арахилбутирофобија је страх од лепљења кикирики путера за непце.
- Страх од поврћа се зове лаханофобија.
- Алиумфобија је страх од белог лука.
- Карнофобија је страх од меса.
- Постоји и страх од гутања хране, односно, једења и назива се фагофобија.
Уколико немате идеју за припрему здравог доручка, ручка и вечере, имамо идеалне идеје за вас које можете пронаћи ОВДЕ!
Слатке чињенице
- Арапи су изумели карамел.
- Френк Марс је изумитељ Сникерс чоколадице. Име јој је дао по свом коњу.
- Чоколада може да убије пса. Директно утиче на његово срце и нервни систем.
- Најстарије чоколаде на свету имају преко 100 година. Ту је и кутијица чоколада са крунисања краља Едварда VII из 1902. године.
- Слатко је једини укус за којим је људима урођено да жуде.
- Највише чоколаде поједу Швајцарци, затим Енглези.
- У Француској у 15. веку чоколаду су могли јести само чланови краљевске породице.
- Френк Еперсон, једанаестогодишњи дечак је 1905. године случајно изумео сладолед. Наиме, преко ноћи је мешавину газираног сока и воде оставио напољу, те га је ујутру дочекао слатки десерт.
- Жене једу готово дупло више слаткиша од мушкараца.
- Чоколада ублажава симптоме ПМС-а јер је богата магнезијумом.
Занимљивости о месу, јајима и кромпиру
- Просечан Американац током живота поједе 28 свиња. Ми их поједемо више...
- Највећи предмет на менијима света је печена камила.
- Светски просек поједеног меса током године износи нешто мање од 80 килограма по особи.
- Жуманце је једна од ређих намирница која садржи природни витамин Д.
- Јаја садрже много протеина и здравих масти и притом нема много калорија. У њима се налазе и антиоксиданси који превентивно делују на појаву рака и успоравају старење.
- Ковид је довео до повећања потражње за јајима. С тим што породице већину времена проводе и спремају оброке код куће, употреба јаја се повећала.
- Геомелофабија је потреба за једењем сировог кромпира.
- Кромпир је најхрањивији и најлековитији ако је куван или печен у љусци без додавања масноћа.
- Просечан становник наше планете поједе годишње 33 килограма кромпира, док Аустралијанци поједу по 60 килограма, те су они и највећи потрошачи кромпира...
- Кромпир лечи скорбут - болест која настаје услед недостатка витамина Ц.
Занимљиви свет брзе хране
- Помфрит је пореклом из Белгије, али се највише једе у Америци.
- Британци сваке године поједу око 300 милиона порција ,,fish & chips".
- Просечан хот дог се поједе у око 6 залогаја.
- Мекдоналдс бургери не могу да иструле. Након припреме постају практично суви, те недостаје довољан ниво влаге за појаву буђи.
- Најскупља пица на свету ,,Луј Тринаести" кошта 12 000 долара. Њен творац је Ренато Виола, а састојци због којих је оволико скупа су три врсте кавијара, јастог, гамбори и најскупљи сир на свету.
- Белци једу пицу скоро дупло више од људи других боја коже заједно.
- Термин fast food (брза храна) ушао је у ширу употребу 1951. године када се појавио у познатом Merriam-Webster енглеском речнику .
Припремила: Драгана Клашња
Фото: usplash.com