ЗАМИСЛИТЕ ОВАЈ СЦЕНАРИО: Некоме су потребне услуге које Ви пружате или производи које продајете. Мобилни при руци, па хајде да куцка мало по Гуглу и хоп - Ваш сајт је ту. Види да нудите то што тражи, уђе мало на сајт, погледа информације, допадне му се Ваш приступ, делујете профи, имате решење за његов проблем. Посетиће Вас, позваће, наручиће, купиће.

И ето. Имате новог клијента. Тако је једноставно.

То неће гуглати само он, наравно. Биће и других. Биће оних који су посетили Ваш сајт за једну ствар, па успут приметили још нешто друго и узеће и то. Биће оних који су баш задовољни услугом и зато ћете им Ви први пасти на памет када им нешто слично буде требало следећи пут. Ваш сајт их је привукао први пут и вратиће Вам се опет.

Кредибилитет на тржишту, већа видљивост, више клијената и више новца - све су то погодности које веб сајт може донети Вашој компанији. 

Звучи лепо, зар не?

Само… Ко има пара за то?

Veliki troškovi za izradu sajta - napravite sajt besplatno

Цене израде се крећу од неколико стотина до неколико хиљада евра, што је поврх свих других улагања у фирму често превелик трошак, поготово некоме ко је тек на почетку развоја свог бизниса. 

За све који желе да заобиђу велико новчано улагање у веб сајт одједном, откривамо 3 могућности како до сајта бесплатно.

3 НАЧИНА КАКО ДО САЈТА БЕСПЛАТНО

1. Сами направите свој сајт бесплатно уз сајт билдере

Сајт билдери тј. градитељи (website builders) су платформе или програми који омогућавају да брзо и једноставно сами направите сајт бесплатно. 

Није Вам потребно никакво напредно рачунарско предзнање да бисте се снашли у прављењу сајта на овај начин. Платформе овог типа углавном функционишу по принципу “drag-and-drop” тј. у преводу, све што је потребно јесте да изаберете неки од понуђених елемената, превучете га мишем (drag) и спустите (drop) на жељено место у оквиру свог дизајна - интуитивно и лако.

Понуђени шаблони за странице и секције на сајту су још једна од предности овог начина израде сајта. Ако сами немате идеја за дизајн, не знате како бисте нешто извели или једноставно немате времена да превише размишљате о томе - ово је од огромне помоћи.

Најпопуларнији сајт билдери су wix.com и weebly.com, па препоручујемо да пођете одатле.

Napravite sajt besplatno uz sajt bildere

Мана сајт билдера је једино у томе што бесплатне верзије имају одређена ограничења, мада можете изабрати и плаћени план чије цене се крећу оквирно од 5 до 25 евра месечно, што је опет прилично приуштиво.

Уз бесплатну верзију не можете да бирате име за свој сајт тј. бар не у потпуности. Име сајта тј. домен ће увек садржати и речи weebly, wix или коју год већ платформу да изаберете, што посетиоцима може деловати непрегледно и непрофесионално. 

Већина програмских додатака је недоступно за уградњу у сајтове овог типа, па ћете теже повећати видљивост и продају путем сајта ако се одлучите за овај начин израде.

А ту су обавезно и досадне рекламе које ће искакати на Вашем сајту (и од којих зарађује платформа, а не Ви). 

Ако желите већи ниво детаља и имате специфичну идеју како Ваш сајт треба изгледа, онда проблем може бити и ограничена креативна слобода, те ово не би било најбоље решење за Вас, јер су Вам доступни само одређени елементи дизајна које сајт билдери имају у својој понуди.

Kako kreativno napraviti sajt besplatno

2. Пријавите се на održavanjesajta.com  и добијте сајт бесплатно уз уговор о одржавању

Опција за коју мали број људи зна, а која је вероватно најпогоднија за све оне који желе професионално одрађен сајт и спремни су да уложе у свој бизнис, али просто за то још увек немају довољно средстава.

Разговарали смо са власником странице održavanjesajta.com , Сашом Двизцем из новосадске агенције Турмалин. “Као неко ко је прошао пут којим већина тек треба да прође, константно нудимо помоћ предузетницима, превасходно почетницима и непрофитним организацијама. Свако може да се пријави на нашем сајту и након разговора са нама добије предлоге за израду или побољшање (редизајн) сајта и других маркетиншких напора предузетника”, каже Саша.

Његов тим веб дизајнера и девелопера, за своје клијенте бесплатно прави сајтове до 1000€ вредности. Сви клијенти уз потписан уговор о пословно-техничкој сарадњи за месечно одржавање сајта, остварују могућност бесплатне израде сајта.

Да би Ваш сајт радио како треба из месеца у месец, одржавање Вам је свакако неопходно, остаје само питање да ли имате времена и техничких могућности да то радите самостално, или пак желите ове бриге да препустите некоме ко се тиме бави професионално. Самим тим, Вама остаје времена да се притом  посветите сопственим обавезама и пословним изазовима.

Više vremena za poslovne izazove uz održavanje sajta

Одржавање сајта укључује редовно ажурирање информација, додавање садржаја, маркетинг и техничку подршку, што све заједно повећава број посетилаца, рангира сајт боље на Гуглу и, оно што је најбитније, пружа потенцијалним купцима боље искуство што драстично повећава шансу да купе Ваш производ или услугу

Тако да ако планирате да уштедите на изради сајта, а опет се плашите да не бисте успели самостално да направите сајт квалитета какав желите и ако Вас интересују савремени дигитални трендови и додатне функције за које сами нисте довољно стручни, ово би била права опција за Вас. 

С друге стране, ову опцију не препоручујемо онима који нису спремни на уговорну обавезу или воле све сами и ужитак им је баш у томе да самостално израде сајт за себе и усаврше се у нечему новом.

Такође, није ни за оне који желе сајт само ради реда и није им фокус на клијентима који долазе путем интернета. Ако су Вам у фокусу клијенти до којих долазите на терену или путем препоруке, а сајт желите да направите само како бисте њих упутили у основне информације о Вама, неко друго решење је вероватно бољи избор за Вас.

Napravite sajt besplatno i ostvarite poslovne rezultate

3. Самостално израдите сајт бесплатно уз CMS програме

CMS (Content MAnaging System) је назив за тип апликација помоћу којих се може управљати садржајем, креирати, одржавати и ажурирати сајт. Углавном су бесплатне и свима доступне за слободну употребу.

Ово је опција која ће се вероватно мало више свидети напреднијим корисницима рачунара, али и онима који једноставно желе шири спектар могућности у погледу дизајна и функционалности. 

Укључују мноштво бесплатних тема и додатака, који ће помоћи да оставите сјајан утисак на посетиоце, ефикасније пратите аналитику и боље планирате своју бизнис стратегију.

Знање HTML, CSS и PHP кодирања није неопходно за неке једноставније дизајне, али уколико желите нешто комплексније, то просто нећете моћи без учења кода.

Napravite sajt besplatno uz pomoć koda

Најпопуларнији CMS-ови су WordPress, Joomla i Drupal. Drupal поготово може бити застрашујући за потпуне почетнике јер захтева највише предзнања, док Joomla и WordPress могу бити помало збуњујући са мноштвом опција, мада се све уз вежбу може савладати.

У оквиру сваке од ових апликација постоје бесплатни туторијали и курсеви који ће олакшати и убрзати Ваше учење. Тако да ако сте радознали, технологија Вам није баук и желите потпуну креативну контролу над својом визијом, одлучите се за овај начин прављења сајта бесплатно.

С друге стране, ово није за Вас ако сте у трци с временом и нисте заинтересовани да се бакћете са технологијом и дизајном.

Kako lakše napraviti sajt besplatno

Одлучите се за неки од прва два предлога ако желите да посветите време креативном раду и самостално спроведете своју визију у дело.

Ако ипак желите стручну подршку или Вам сајт треба што пре, препустите то екипи са odrzavanjesajta.com јер за израду им је потребно око две недеље након што доставите сав материјал у смислу садржаја и информација о томе шта желите на свом сајту.

За више информација, посетите odrzavanjesajta.com

Leave a comment