Сигурно Вам се некад десило да сте желели да купите нешто преко интернета или унајмите неког за одређену услугу, да бисте затим посетили њихов сајт и помислили: Ајој и само напустили страницу.

Шта Вас је одбило?

То је можда била страница која се учитавала толико споро, да сте се на крају изнервирали и једноставно изашли са ње. Или су то биле дречаве боје, нечитљиви фонтови и садржај набацан без реда због којих сте помислили да се ради о неозбиљној и непрофесионалној фирми. Или су то биле „најновије вести“ са датумом од пре шест година, због којих сте се запитали: Да ли ови уопште још увек постоје?

Данас се подразумева да свака успешна фирма има свој сајт, међутим, сајт који је спор, нестабилан, непрегледан, старомодног дизајна и/или застарелих информација може донети више штете него користи. Ако посетиоци не могу адекватно да га користе, довешће до пада заинтересованости, као и до пада продаје.

Сајт је врло често један од првих сусрета клијента са компанијом, тако да је од пресудног значаја у формирању његовог утиска о датој фирми. Лоше конципиран сајт може пробудити сумњу у клијентима да се ради о компанији која свој посао не схвата довољно озбиљно. Може их навести да помисле да ако фирма нема времена и мотивације да се позабави својим сајтом – сигурно неће имати исто ни за њих као клијенте.

Свакако, утисак који сајт оставља на људе није једини проблем. Неадекватно одржаван (или неодржаван) сајт доноси и проблеме техничке природе. Без редовних ажурирања и техничког одржавања, он постаје рањив на нападе хакера и штетних програма. Потребно је водити рачуна и о прављењу резервних копија података, како у случају напада не бисте остали без свега.

Техничка подршка подразумева и редовно чишћење које омогућава брзину и стабилност учитавања страница, као и проверу безбедности. Одржавање сајта доприноси томе да све тече глатко, без непотребних фрустрација за кориснике које би их одбиле.

Ажурирање је неопходно и зато јер се технологија стално мења, укључујући нпр. и Гугл алгоритам који одређује на ком месту ће се сајт позиционирати на интернет претрази. Свако ко жели да његова фирма из месеца у месец искаче на самом врху претраге, мора се периодично забављати СЕО оптимизацијом за претраживаче.

Дакле, закључујемо да разлика између доброг и лошег сајта лежи у његовом редовном одржавању.

Kako održavanje sajta dovodi do uspeha Vaše firme

Консултовали смо се са Сашом са odrzavanjesajta.com, пројекта компаније Турмалин, који нам је додатно појаснио предности одржавања:

„Циљ сваке компаније јесте да клијенти што лакше сазнају за њих, затим да се заинтересују за њихове производе или услуге и на крају их купе. Сајт сам по себи у одређеној мери повећава шансе за то, али за озбиљне резултате, потребно га је континуирано одржавати и усавршавати. На тај начин ћете клијентима олакшати и побољшати комуникацију са Вама, биће у току са Вашим радом и генерално задовољнији Вашом услугом“ – каже Саша из Турмалина.

Ко год Вам је правио сајт или пружао ИТ услуге у прошлости, уз мало добре воље може Вас обучити како да сами одржавате свој сајт, бар у погледу ажурирања садржаја. Качите слике, видео клипове, текстове и објављујте најактуелније информације како бисте одржали квалитетан однос са својом публиком.

Наравно, уколико сматрате да за то немате времена или техничких вештина, можете то препустити стручњацима. Није потребно да запошљавате посебног радника само за потребе одржавања, већ уз мањи трошак за то можете ангажовати спољне сараднике који ће се побринути за све.

И нашем сајту је потребна брига и за то је нпр. задужена компанија Турмалин, коју смо већ поменули. Да бисте сазнали више о томе како они то раде или се додатно информисали о томе шта тачно подразумева одржавање сајта, посетите odrzavanjesajta.com

 

Leave a comment