Овог месеца смо одлучили да научимо нешто ново о држави која се налази на југу Европе, а обухвата Апенинско полуострво и три велика острва на Средоземном мору: Сицилију, Сардинију и Елбу. Држава која је чувена по моди и дизајну, архитектури и уметности, као и по својим познатим кулинарским специјалитетима.

Италија, тако је. Италија је независност стекла 1861. године, а главни град је предиван Рим који је такође и најбројнији град у Италији са око 2, 7 милиона становника. Познато вам је да она важи за једну од најлепших европских земаља, а у наставку текста сазнајте какве занимљиве чињенице крије ова земља у облику чизме.

Познато је да Италија има једину копнену границу на северу, на Алпима, где се граничи са Француском, Швајцарском, Аустријом и Словенијом. А да ли сте знали да се независне државе Сан Марино и Ватикан налазе унутар територије Италије?

Свима познато јело – пица, измишљена је баш у Италији, у Напуљу око 1860. године. Као и најслађи крем на свету „Нутела“ који створио Пјетар Ферер (Фереро).

Да ли сте знали да се Италијани могу похвалити многобројним изумима попут наочари, виола, клавира, механичког сата, корнета за сладолед, писаће машине, виолина, виолончела, а данас веома корисна еспресо машина је такође измишљена у Италији. Ако посетите Италију, видећете како многи возе чувени веспа скутер који је измишљен баш у Италији 1946. године.

Занимљиво је то да Италија држи Гинисов рекорд као земља која има највише лифтова.

Италија се може похвалити титулом четврте најпосећеније земље на свету, са скоро 40 милиона туриста. Ова дивна земља има 50 УНЕСКО заштићених споменика, што је више него било која друга земља на свету. Великој посети такође доприноси и преко 3.000 музеја које можете посетити, као и чувена најбогатија фонтана на свету „Фонтана ди Треви“. Кажемо „најбогатија“ јер се у њу сваки дан убаци око 3.000 евра, а уједно је и једна од најлепших и најпознатијих фонтана града Рима.

Занимљиво за нас студенте је то да је Универзитет у Болоњи, основан 1088. године, уједно и најстарији Универзитет у Европи који је у непрекидном раду, а Универзитет у Риму је највећи универзитет у Европи, са 150.000 студента.

Да ли сте знали да Италија има најнижу потрошњу енергије по становнику у Европи и најнижу стопу наталитета у свету? Изненађујуће је то да просечан радник у Италији ради свега 20 сати седмично! То је једна од најнижих стопа у Европи.

Познато је да Италијани обожавају тестенину, па тако просечан Италијан годишње поједе до 25 кг тестенине! Они се такође могу похвалити пармезаном, који је настао у подручју око Парме, а такође су створили и многе друге сиреве попут моцареле, проволоне, горгонзоле и рикоте. Италија је водећа земља у свету по производњи маслина и маслиновог уља, сваке године произведе и више од четири милиона тона парадајза.

Занимљиво је то да је Италијанска мафија заслужна за 7% бруто домаћег производа земље, док се навијачи у Италији називају „тифоси“ као носиоци тифуса, јер је њихово навијање као зараза.

Да ли сте знали да више од 1/3 мушкараца у Италији између 30 и 35 година живи са својим родитељима?

Најдужи тунел на свету спаја Швајцарску и Италију и дугачак је чак 57 километара, а за његову изградњу је било потребно 17 година. Венеција је посебна по многобројним мостовима којих има чак 417, од којих су 72 приватна.

На крају ових занимљивих информација додаћемо само још једну, а то је да је прва универзитетска диплома икада додељена једној жени, била баш у Падови 1678. године.

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment