Да ли имате у окружењу особе које су леворуке или сте и ви сами леворуки? Многе познате личности су биле леворуке: Леонардо да Винчи, Микеланђело, Цезар, Марија Кири, Александар Велики, Бетовен, Кафка, Ајнштајн…

Сматра се да су ове особе другачије од других људи или да имају бар неке карактеристике које их издвајају од осталих. Оно што је сигурно је да су неке чињенице поткрепљене истраживањем.

IMG_9423 levoruki Miljana Poplasen
фото: Миљана Поплашен

– Леворуке особе имају свој Међународни дан, 13. август, који су први пут добили 1992. године. Тог дана леворуке особе промовишу и повећавају свест у јавности (у окружењу у ком бораве) о својим карактеристикама.

– Звучи невероватно, али леворуки се лакше прилагоде гледању под водом.

– Ове особе су често доживљене као креативне особе и врсни музичари.

– Доказано је да се леворуки брже опораве од можданог удара.

– Истраживања показују да су леворуки људи веома талентовани музичари, математичари, архитекте и генерално уметници.

– Леворуки живе у свету десноруких људи, па се самим тим прилагођавају и користе све од алата до отварача конзерви, што је дизајнирано за десноруке.

– Према истраживању, леворуке особе са факултетском дипломом у просеку постану богатији од својих десноруких колега.

– Везе између леве и десне стране мозга су брже код леворуких људи. То значи да се информације преносе брже, што леворуке чини ефикаснијим у решавању веће количине информација које се дешавају на обе стране мозга.

– Стара цивилизација – Инке, су веровали да људи који пишу левом руком имају посебне исцелитељске моћи, због чега су увек били шамани или лекари.

– Истражено је да постоји велика стопа леворукости међу врхунским спортистима, нарочито у један-на-један спортовима као што су тенис, бокс и мачевање.

– Мајке које имају више од 40 година у току дететовог рођења имају већу шансу да роде леворуку бебу за 128% од мајки у раним двадесетим.

– Леворуке особе се углавном налазе на екстремном крају IQ лествице. Или су у самом врху или на самом дну. Према подацима Менсе, више леворуких особа је класификовано као геније од десноруких (IQ изнад 140) иако на свету постоји само око 10% леворуких особа.

                                                                                                  Николина Комазец

 

 

Leave a comment