Најпознатији изуми српских научника

За многа научна достигнућа заслужни су управо наши научници. На десетине је изума који су обогатили свет, а управо су их открили Срби. Српски научници дали су велики допринос светској науци у разним областима. Многи су били генији, неке су називали чудацима, неки су се обогатили а неки су чак умрли заборављени и у сиромаштву. Свакако њихова дела су велика и слава ће им биит вечна!

Unsplas.com – Многи светски изуми потичу од српских научника

Геније Никола Тесла је изумео више од 700 патената и иновација који су променили свет. Геније електротехника кога ни америчне научници нису могли испратити. Зачетник ере наизменичне струје, предњачио је бар један век својим идејама у односу на време када је живео и стварао. Изазивање вештачких муња, вештачких земљотреба. бежични пренос енергије – предуг је списак импозантних изума овог нашег генија.

Unsplas.com – Никола Тесла задао је домаћи задатак светским научницима!

Михаило Петровић Алас је изумео хидрогенератор који је светски признат. Наш математичар је до ово изума дошао 1900. године. Свестрана личност али пре свега познати математичар који је много волео да путује да је стигао чак до северног и јужног пола. Много је волео риболов, чак је и у том свом хобију постао стручњак. Свакако човек који је био вољен и омиљен у народу.

Чули сте за Руђера Бошковића, оснивача Миланске опсерваторије ? Управо он је заслужан за Јединствени закон силе који претпоставља да постоји не само привлачење по Њутновом закону него и одређено одбијање у одређеним условима.

Да ли сте чули за Пупинове калемове? Решен је проблем повећања домета простирања телефонских струја. Михаjло Пупин је стекао овим изумом светску славу.

Unsplash.com – Панчићеву оморику открио је Јосиф Панчић на Тари

Велики допринос наше науке о живој и неживој природи дао је Јосиф Панчић, највећи српски природњак 19. века.

То су само нека од великих српских имена, дугачак је списак свих који су српско име винуле у светске славе. Исто тако познате су и српске жене на које смо поноси као што је Милунка Савић, српска хероина из Балканских ратова и Првог светског рада – жена која представља храброст, пожртвованост, борбеност, освојила је највише ратних одликовања.

Увек остаје интересантно питање за размишљање зашто дела, изуме, патенте, радове и њихове ауторе почињемо ценити и величати тек након њихове смрте? Истина је да траг у науци остаје вечно да живи, али треба га препознати и подржати још у раном зачетку за живота оног ко је тим путем кренуо.

Сузана Марјановић

Leave a comment