Много људи у Србији никада није ни чуло да може да добије бесповратна средстава од ЕУ. Има и оних који су начули нешто, али нису сигурни како то све иде и која веза им је потребна за одобравање средстава, а постоје и они који су безуспешно покушавали и сами да напишу. Ако си се препознао у првим редовима, прочитај текст до краја и сазнај како да почнеш да зарађујеш и по 100 евра дневно.

Да ли те занимa писање пројеката? Фото: Unsplash

Мало је људи који су експерти за писање пројеката за ЕУ фондове, и они, осим што пишу пројекте за себе, пишу их и за друге. Да ли сте знали да експерти могу да зараде и више од 100 евра дневно када пишу пројекте за друге људе? Нема много стручњака који се баве писањем пројеката, а експерти су све траженији јер се о ЕУ фондовима у Србији све више прича и сваке године има више отворених конкурса за бесповратна средства него претходне.

За само један експертски дан, хонорар може да буде и више од сто евра, а у земљама ЕУ искусни експерти зарађују три до четири пута веће дневнице.

Како почети?

Написати предлог пројекта који ће бити одобрен и добити средства од ЕУ фондова није лак задатак. Битно је да знате по ком се принципу пише, а сваки детаљ мора да се провери. Прво морате да савладате савремене методологије писања пројекта, а затим и да развијете мрежу партнера и стручњака око себе.

Један од стручњака за писање ЕУ пројеката је Владимир Тодоровић, оснивач удружења КЕЦ. Он пише пројекте за ЕУ већ 18. година, што је у Србији реткост.

,,ЕУ пројектима сам почео да се бавим давне 2003. године, и искрено, почетак је наравно био тежак. Да би се написао добар пројекат, потребно је имати теоријско знање, али много више значи практично знање и савети од људи који су добили пројекте. “

У својој осамнаестогодишњој каријери написао је и добио много пројеката.


,,Одобрени су ми ТЕМПУС пројекти, INTERREG CROSS-BORDER, ХОРИЗОН 2020, ФП7, а посебно сам поносан на пројекат Ноћ истраживача, којим већ 11 година успешно руководим.”

Фото: Pixabay

Како расте знање писања пројеката, тако расту и дневнице, каже Тодоровић.

,,Битно је увек надограђивати своје знање и напредовати – сматрам да је то кључна ствар за успех пројеката које сам досад написао.”

Питали смо га шта је још важно за добијање пројекта и да ли има неки савет за људе које тек почињу.

,,Изузетно је важно и да пратимо све измене и препоруке које стижу из Брисела. Доста људи који пишу пројекте у нашем региону не прати нове смернице које ЕУ прописује, него науче теоријски како да напишу и то је то. Не обраћају пажњу на измене и сматрају да те промене нису од круцијалне важности, а заправо баш то уме да буде разлог да неки други пројекат буде одобрен, а не њихов. Редовно посећујем инфо дане у Бриселу и трудим се да увек имам најновије информације.”

Због повећање потражње за експертима и људима којима писање пројеката није страно и збуњујуће, Тодоровић је покренуо обуку за писање ЕУ пројеката.

,,Желим да пренесем своје знање и искуство на младе и на људе који се баве неком делатношћу која има потенцијала за добијање средстава, управо из разлога што знам колико почетак може да буде изазован ако сами крећете у ово. Осим што на обукама нудим и теоријско и практично знање, учесници након одслушане обуке постају чланови ФБ групе где им пружам саветодавна подршка наредних годину дана и увек могу да ми се обрате за своје проблеме 1 на 1, као и да виде и размене искуства са другим учесницима обуке.”

Велик број отворених конкурса за предлоге пројеката, али мало пријава

,,Сваке године постоји много пројеката који су отворени за Србију, а ми искористимо око 30% њих. Тржиште је велико, и у нашем региону има много клијената, а мало оних који умеју да напишу квалитетне пројекте за фондове ЕУ. “, каже Тодоровић.

ЕУ пројекти су велика шанса за све људе са идејама – није вам потребна веза, не морате бити у некој политичкој странци, не морате завршавати факултет – потребно је само знање и идеја.

Отворене конкурсе можете погледати на сајту kec.rs, вероватно је да ћете пронаћи неки који одговара вашој идеји.

Инвестирајте у себе на време, завршите обуку и научите како да пишете пројекте – добићете могућност да уновчите своје знање и промените свет својим идејама.

Дарко Лазаревић

Leave a comment