Уз Светосавску награду најбољима додељена и друга признања

Поводом Дана Светог Саве, Факултет техничких наука је доделио Светосавску награду свом најбољем студенту за остварен изузетан успех током студија, а поред овог традиционалног признања, први пут су додељене и награде које су добиле име у част српских научника, као и бивших декана ФТН-а, који су умногоме допринели развоју Факултета, али и читавог високог образовања у Србији.

Најбољи се увек награђују!

Овогодишњи лауреат Светосавске награде за школску 2019/20. годину је Милица Бановић. Милица је у року од пет година завршила основне и мастер студије Енергетике, електронике и телекомуникација са укупном просечном оценом 10,00. Током студија била је стипендиста Министарства просвете, науке и техношког развоја, затим Фонда за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета у Новом Саду, као и Фонда за младе таленте Републике Србије. Добитница је награде Фонда “Момчило Момо Новковић“ коју јој је Факултет техничких наука доделио 2018. године за остварене изузетне резултате током основних академских студија. Наредне године проглашена је најбољим студентом генерације у области техничко-технолошких наука на Универзитету у Новом Саду. Као волонтер, била је укључена у организацију бројних манифестација Факултета и учествовала је у научним конференцијама из области електротехнике и рачунарства. Паралелно док је похађала трећу и четврту годину студија, Милица је била сарадник – демонстратор, а затим и сарадник у настави на Департману за енергетику, електронику и телекомуникације.

Милица је овом приликом истакла да за њу Светосавска награда значи велико признање али и подстицај и мотивацију за даље усавршавање у будућности. “Изузетно ми је драго што је мој Факултет препознао мој труд и рад током студија. Зато желим да поручим својим млађим колегама да уче и да се труде, да пронађу неку област за коју имају највише интересовања и да у том правцу усмере своје учење и истраживање, а резултати ће доћи” – истиче Милица.

Уз Светосавску награду, први пут су уручене награде Факултета техничких наука: 

“Милева Марић-Ајнштајн”, “Никола Тесла”, “Живојин Ћулум” и “Драгутин Зеленовић”. Предвиђено је да се ове награде додељују најбољим студентима на Дану Факултета техничких наука, међутим, у условима изазваним пандемијом COVID-19 и немогућности организовања прослава, награде су за претходну школску годину додељене поводом школске славе Светог Саве.

Добитник награде “Милева Марић-Ајнштајн”, која се додељује као изузетна награда за остварен укупан просек изнад 9,50 на основним и мастер академским студијама најбољем студенту студијских програма Рачунарство и аутоматика, Софтверско инжењерство и информационе технологије, Информациони инжењеринг и Примењено софтверско инжењерство, је Стефан Бокић.

Бокић Стефан је завршио основне академске и мастер академске студије са укупним просеком 9,98 на студијском програму Рачунарство и аутоматика. Стефан је током студија своје знање преносио млађим колегама, као демонстратор на Департману за рачунарство и аутоматику. “По мени, ова награда је потврда да Факултет брине о најбољим студентима и да жели да истакне оне који су то својим радом највише заслужили. Мислим да сваком студенту не треба да буде главна тежња односно циљ одређена награда или оцена, већ да научи што више, а похвале и признања ће природно сами доћи ” – истиче Стефан.

Алекса Стојковић је добитник награде “Никола Тесла”. Ова изутетна награда се додељује најбољем студенту студијских програма: Енергетика, електроника и телекомуникације, Мерење и регулација, Биомедицинско инжењерство и Електротехника за остварен укупан просек изнад 9,50 на основним академским и струковним студијама и мастер академским и струковним студијама.

Алекса је завршио основне академске и мастер академске студије са укупним просеком 9,75 на студијском програму Енергетика, електроника и телекомуникације, а затим је своје школовање наставио на докторским студијама на овом студијском програму. Током студија био је сарадник у настави на Департману за енергетику, електронику и телекомуникације, а данас ради као асистент на истом департману на Катедри за енергетску електронику и претвараче. Он је истакао да награда “Никола Тесла” за њега значи верификацију да је на правом путу, а средњошколцима који тек треба да изаберу чиме желе да се баве поручио је да имају самопоуздања у свом одабиру студија. “Не гледајте само шта је на тржишту тражено од занимања у датом тренутку, већ оно чиме суштински желите да се бавите, јер када радите нешто из љубави, успех је загарантован. Такође, млађим колегама са ФТН-а бих поручио да верују у себе и у своје 

знање које су стекли јер овде могу много да науче од квалитетних професора који су препознати у научној заједници” – закључује Алекса.

Награда “Живојин Ћулум” представља изузетну награду за остварен укупан просек изнад 9,50 на основним и мастер академским студијама студената Производног машинства, Механизације и конструкционог машинства, Енергетике и процесне технике, Техничке механике и дизајна у техници, Чистих енергетских технологија, Саобраћаја и транспорта и Поштанског саобраћаја и телекомуникација. 

Добитник ове награде је Драган Смиљанић који је завршио основне и мастер академске студије са укупним просеком 9,90 на студијском програму Саобраћај и транспорт. Драган је своје студије наставио на ФТН-у на докторским студијама из исте области како би могао да настави да се бави научним радом који је започео још током мастер студија. „Врло сам срећан што нам је наш факултет омогућио да у једном дану, у ком смо добили ову награду, постанемо свесни свог успеха који смо градили током претходних пет година. Факултет је, наравно, осим за стицање квалитетних знања, сјајна прилика да изградите дисциплину коју ћете применити сутра у свим областима живота, што ће сигурно бити препознато“ – наводи Драган.

Лауреат награде „Драгутин Зеленовић“ је Александра Врачар која је завршила основне и мастер академске студије са укупним просеком 9,69 на студијском програму Инжењерски менаџмент. Александра је током студија била стипендиста Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а затим и Фонда за младе таленте. Она је овом приликом навела да је већ добијала награде Факултета, али да је награда „Драгутин Зеленовић“ свакако најзначајнија и за њу представља велику част што је њоме крунисан завршетак студија. „Искористила бих ову прилику да се захвалим Факултету техничких наука, осим на знањима која ми је пружио, што признаје труд и цени залагања нас студената“ – закључује Александра.Награда “Драгутин Зеленовић” је изузетна награда за остварен укупан просек изнад 9,50 на основним и мастер академским студијама. За награду конкуришу студенти који су завршили један од следећих студијских програма: Индустријско инжењерство, Инжењерски менаџмент, Инжењерство информационих система и Мехатроника.

Ова признања, која се састоје из повеље, књиге и новчане награде, нашим најбољима је у име Факултета техничких наука доделио проф. др Борис Думнић, продекан за финансије и развој ФТН-а.

Коментари

Leave a reply