За које драго камење смо чули и колико знамо о њима? Шта је драго а шта полудраго камење? Какав је брушен драги камен? Колика им је вредност? Све су ово питања која нас занимају и о којима чујемо разне приче.

Unsplash.com – Који је твој омиљени драги камен?

Дијамант, рубин, смарагд и сафир су најпознатији и највреднији драгуљи. Да ли маштате о таквом накиту? Што је дијамант брушенији – он је лепши и што је прозрачнији- он је вреднији. Они су најчешћи у безбојним варијацијама или варијабилни у боји, сјајни и прозрачни. Сем боје, цени се њихова јасноћа и број карата.

Драгуљи су изузетно лепи и ретки минерали

Драгуљи су заправо ретки минерали, атрактивног изгледа и отпорности односно трајности. Полудраго камење је мање вредности од три критеријума испуњава само један или два. Зато су лакше доступнији и повољнији за куповину.

Која је лепеза боја коју поседују дијаманти?

Дијамант је безбојан, рубин је ружичасти, смарагд зеленкасти, а сафир плави драги камен. Дијамант у преводу значи несаломив, затим имамо рубин у преводу црвен, сафир је општепознато плави, а самарагдни драги камен је загаситих зеленкастих нијанси.

Нека од налазишта су Шри Ланка, Тајланд, Танзанија, Кашмир, Индија, Мексико, Канада, Аустралија.

Unsplash.com – Да ли вам изгледа као прави дијамант?

Плави опал – сан нежних снова

Посебно је Аустралија позната по опалу – полудрагом камену који је често омиљен. За опал се везује легенда из Индије о боговима који су покушавајући да вољену вољену претворе у слику, претворили је у камен. Опал је добар за кретивну енергију, подстиче конекцију са самим собом, али и космичку енергију, помаже да се повежете са својом духовном сфером, може да појача потиснуту енергију коју већ поседујете. Плави опал је мој омиљени полудраги камен – нежан, отмен, прелива се и зрачи. Он је одличан за самопоуздање и комуникацију са другима. Подстиче уметничка интересовања, лакоћу, спонтаност.

Unsplash.com – Да ли вас подсећа на небрушени дијамант?

Који је драгуљ твој заштитник?

Пронађи и ти свој драги или полудраги камен који те штити и улива добру енергију. Распитај се која су му својства, за шта је добар, која је цена и изабери свог заштитника – свој драги камен о ком ћеш маштати у будућности или полудраги камен који ћеш одмах приуштити себи као омиљени комад накита.

Сузана Марјановић

Leave a comment