Да ли сте знали да је маца (домаћа, кућна мачка), мали месождер и сисар, у блиској вези са људима најмање 9. 500 година? Верује се да је њен предак била афричка дивља мачка, што нам објашњава чудљиву природу ових пуфнастих мезимаца…

Познати црни мачак Бегемот из Булгаковљевог романа „Мајстор и Маргарита“ приказан је како тумара улицама Москве, самосталан и сналажљив, али у својим шапицама увек носи кувало – симбол породичног дома и топлине. Вођени овим примером, кратко и јасно можемо одредити мачку: самостална али одана!

Какав имиџ прати маце

Док с једне стране пас транспарентно показује своја осећања говором тела, јер је биолошки неспособан да их сакрије, маце своје расположење и емоцију показују на потпуно друкчији, префињен начин. Сигнали које маца шаље су углавном: трзаји репом, померање бркова и ушију, пружање и ширење шапица и канџи, предење, али и режање… Лакоћа њихових покрета и мимике често збуњује човека, па је то чест разлог стварања негативног имиџа маца као кућних љубимаца. Међутим, треба имати у виду да је маца једина асоцијална животиња коју смо припитомили и да се тај процес припитомљавања одвијао врло постепено…

Како маце показују љубав

Без обзира на предрасуде, ако се дубље загледамо у мацине очи, видећемо обиље љубави и топлине. Неретки су примери да маца чека свог домаћина испред врата куће, прати га улицом када је напушта и одазива се на име које јој се највише свиђа – нпр.  свом својеглавом мачку сам наденула име Беги, али се одазива на Мићко 🙂 . Маце умеју да покажу захвалност, нпр. када им дајемо храну коју највише воле… Тада се маца весело увија око ногу, разиграно се облизује и више него икада бива спремна да се мази и преде, по могућству на неком меком и топлом ћебенцету. Све у свему, оне баш знају да уживају! Маце нису злопамтила. Чињеница да никада себи не дозвољавају превише најбољи је сведок њихове интелигенције! Своју приврженост показују чешкањем длаке о власника, чиме стварају јединство мириса што је за њих и јединство у љубави с пријатељем.

Неповерење у аманет

Становиште да су маце себичне и користољубиве је потпуно погрешно. Оно се оповргава објашњењем да су маце спремне да се упуштају у друштвене везе тек онда када се опусте у одређеном окружењу. Ово опуштање подразумева задовољење њихових основних потреба: вода, храна, место за спавање, и посуду за песак... Морамо разумети да су им опрезност и неповерење оставили у аманет њихови дивљи преци. Осим тога припитомљавање ових мезимаца отежава и начин на који су живели кроз векове, а он је сав у знаку самосталности и сналажљивости.

Какве год предрасуде пратиле ова чудесна створења, оне су се ипак, раме уз раме са псом, избориле за омиљеног кућног љубимца широм света… Најбитнија је наша добра воља да разумемо знакове које нам шаљу и добићемо новог најбољег пријатеља, који упија негативну енергију и уноси веселост и боје у нашу свакодневицу!

Драгана Клашња

Фото: unsplash.com

Leave a comment