Неформално удружење ,,Велики за мале“ је и ове године обрадовало и помогло 30-ак социјално угрожених породица у Новом Саду. Поред слаткиша, играчака и школског прибора за око стотину деце, пакети су овога пута садржали и храну: готова јела, конзервиране оброке, основне животне намирнице.

У ово доба године најчешће размишљамо о томе како да обрадујемо своје ближње различитим поклонима и изненађењима. Међутим, 12 пријатеља окупило се и одлучило да новогодишње и божићне празнике учини лепшима не само у својим породицама, већ онима којима је често овај део године и најтежи. Тако је прошле године настало неформално удружење Велики за мале, а ове године поново припремило пакетиће за 30-ак социјално угрожених породица на територији Новог Сада.

Нисмо се двоумили да ли да поновимо прошлогодишњу акцију јер наше мало значи некоме много! Мотивисало нас је и то да ипак и у овим тешким моментима свега што се догађа са пандемијом вируса корона када су људи још више стали на руб егзистенције, макар мало и на неки начин измамо осмехе на лицима и срећу да постоје ипак људи који су хумани и доброг срца! – прича Марија Ердељи из организације.

Акција прикупљања донација и расподеле пакетића траје од почетка децембра до краја јануара, а разлика у односу на прошлу годину је у томе што се, поред дечјих пакетића у којима се налазе сланиши, слаткиши, сокићи, школски прибор и играчке, родитељима деле и кутије са храном у којима се налазе: готова јела, тестенина, конзервирана храна попут паштета, сардина, месних нарезака, паленте, гриза, пасуља…

Прикупљање донација протиче без потешкоћа јер заиста постоје људи, појединци, који желе да помогну и буду део ове приче, баш као и фирме. На томе сам веома захвална као и комплетна организација ВЕЛИКИ за МАЛЕ!!! Као што сам више пута напоменула, није битно колико ни чега, битно да је од срца и да имамо жељу да помогнемо сви заједно, онима којима је то заиста потребно! Циљ нам је да наставимо ову акцију и наредних година, да група грађана „ВЕЛИКИ за МАЛЕ“ буду симбол хуманости и доброте у овом друштву! – објашњава Марија и дели са нама свој најјачи утисак у оквиру овогодишње акције:

Моменат који ће ми заувек остати урезан у сећање десио се током јучерашњег дељења донације једној породици која живи на салашу, који је издвојен и отуђен од насељеног места недалеко од Футога. Тамо нас је врло љубазно и са осмехом дочекао тата са четворо деце: два дивна дечака и две дивне девојчице. Док смо додавали пакетиће деци, пришла сам најмлађој кћеркици која има само 4 године и док сам јој давала пакетић њене крупне браон окице напуниле су се сузама што добија поклон. Захваљивала ми се плачући, а мени се толико срце стегло да сам се трудила да осмехом прикријем и суздржим се од емотивног слома који је наступио при повратку за град – прича Марија.

Организатори истичу да посебну захвалност упућују свим људима доброг срца који су учествовали у акцији и донирали, а желели да остану анонимни, као и Привредној комори Војводине, фирмама БМ Фокус и Real Tea.

Сања Ђукић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment