Удружење „Чепом до осмеха“ недавно је у категорији „Први глас грађана“ добило награду „Покретачи промена“ у 2020. години за ангажман на унапређивању животне средине по принципу заснованом на сакупљању пластичних чепова на териоторији целе Србије. Награду додељује Београдска отворена школа (БОШ) и Агенција САД за међународни развој (УСАИД).

 

Око 2000 волонтера из више градова у Србији даје свој допринос овом удружењу сакупљањем чепова на сабирним пунктевима, њиховим сортирањем, складиштењем и допремањем до рециклажних центара, као и писањем пројектних предлога, одржавањем радионица у школама, организовањем скупова, догађаја, сајмова и слично. Новац који се добија након акција прикупљања и рециклирања отпада  користи се за куповање наменских помагала за децу и редовне студенте са сметњама у развоју и инвалидитетом, узраста до двадесет шест година.

Како је за наш портал истакла мастер еколошкиња Теа Скенџић, циљ за који се ово удружење залаже када је у питању разврставање отпада јесте стварање навика код људи да учествују у примарном процесу рециклаже.

Када је у питању добра намера, у овом случају сакупљање пластичних чепова са хуманим циљем, нема простора за грешке. Трудимо се да свака врста амбалажног отпада нађе прави пут и да буде одложена на адекватном месту, тако да је одричан одговор нешто што ћете ретко чути кад дођете у удружење „Чепом до осмеха“. Заиста се трудимо и радимо на томе да одговоримо на бројна питања која се тичу одлагања отпада, а која нам грађани постављају и да од нас оду задовољни и мотивисани да наставе са одвајањем отпада и да размишљају о рециклажи и примарној селекцији отпада.

Испред самог удружења у Ђирпановој улици 25 у Новом Саду налазе се канте за сортирање отпада по различитим бојама. Црвена канта предвиђена је за одлагање лименки и конзерви, плава је намењена за картон и папир, док се у канти браон боје рециклира биоотпад – лишће, коре од воћа и поврћа, трава. Пет амбалажа односи се на прикупљање пластичних флаша од воде, сокова, пива, одређених млечних производа, фармацеутских производа и хемијских средстава и она се сортира у канти жуте боје.

Широм целе Србије грађани имају могућност да рециклирају сакупљене чепове на више локација на којима се налазе кутије ,,отвореног типа”. На званичном сајту Удружења можете видети мапау регистрованих кутија.

Скенџић је истакла едукацију као важан елемент којим удружење настоји да  помогне људима при усвајању информација које их могу навести да мењају навике и стечене облике понашања како би сачували околину.

Тежимо да укажемо да је наше окружење угрожено и да је крајње време да почнемо да радимо на томе да то побољшамо, јер би рат који водимо са природом могао да буде погубан, узимајући у обзир сразмеру последица које би нас задесиле. Сматрамо да је велики део грађанства у Србији већ стекао добру навику одвајања и сакупљања пластичних чепова и да је овај вид сепарације отпада у већини домаћинстава постао део свакодневице.

Како би додатно пробудило еколошку свест, удружење „Чепом до осмеха“ осмислило је кићење јелке уз помоћ рециклаже чепова. Наша саговорница поручује грађанима да и током празника донесу правилно одвојене чепове.

 Нова година је могућност за нови почетак и права прилика да променимо или усвојимо навике које досад нисмо. Прикључите се  и дајте допринос заштити животне средине, мислећи о чистоћи и здрављу свог окружења и пружите подршку социјално осетљивим групама друштва. Одвојити пластични чеп је мала ствар у поређењу са тим да смо у могућности да некоме помогнемо или му олакшамо живот, јер, како слоган наше акције каже – Чеп по чеп и нечији живот постаје леп!

Анђела Андријевић

Фото: Марија Ердељи

 

Leave a comment