Двадесетпетогодишњакиња Зорица Челебић дипломирана је новинарка и пејзажни архитекта. Ипак, свој пут је усмерила ка уметности и разноразним гранама цртања.

Зорица је самоука шминкерка. За овакав вид уметности заинтересовала се још као основац када је покушавала да извуче ајлајнер на оку. Кроз период средње школе, како је казала за наш портал, трудила се да, константно вежбајући, унапреди таленат и све оно што је већ ,,имала у рукама” , пратећи трендове и тражећи боље опције које само шминкање нуди. Данас има свој кућни шминкерски кутак и размишља да ослободи свој предузетнички дух колико читава садашња ситуација дозволи. 

За време карантина инстаграм профил младе уметнице био је оаза и складиште креације и маште и посетиоци су могли да уоче сву лепоту осликавања лица, почев од Дизнијевих јунака и измишљених ликова DreamWorks-a, цртаћа, преко популарних серија попут „Игре глади”, „Хари Потера”, бајки, ускршњих мотива, апстрактних детаља… Њени радови представљали су комбинацију тзв. фејс-арта са цртежима на папиру и мотивима којима су били намењени за одређену улогу ликова на лицу.

Карантински период подстакао је све, како ‘обичне’ шминкере, тако и оне који то нису да покажу шта све умеју. Са осликавањем лица почела сам из жеље да тестирам своје границе и могућности и било је прилично успешно. Обожавање Дизнијевих јунака  највише ме је инспирисало и дало ми још више мотивације за даље радове. У интеракцији са својим пратиоцима на Инстаграму бирала сам и ликове за свако наредно цртање. Драго ми је да је интересовање било заиста изненађујуће велико. Разноврсност ликова била је ту да прикаже моју вештину и сналажење на свим пољима и планирам још креативних радова.

Однедавно се одлучила на нови корак – осликавање на дечјем лицу. Цртежи на лицима малишана настали су на основу њихових жеља о омиљеним ликовима или њеног личног одабира цртаћа. 

Осликавање лица деце ми је најслађе, али могу рећи и најзахтевније. Више има деце који по сваку цену желе своју идеју на лицу, те је пре свега неопходно испунити њихове замисли. Они који су неодлучни, обично послушају моје предлоге. Од њихове радости ми нема ништа милије. Увек има и дивних људи са још дивнијим порукама и предлозима и хвала им на томе.

Како се ближе новогодишњи и божићни празници, самим тим креће и претпразнична радост и еуфорија, Зорица се определила и за осликавање стаклених површина. Радује је велики одзив за овакав вид уметности на стаклу.

Kада сам кренула да цртам по стаклу у сусрет новогодишњим чаролијама, искрено нисам очекивала толико одушевљења и позива. Обожавам зиму и то је нешто што ми буди најлепша осећања. Све што можете видети на цртежима, свака линија повучена је својеручно и ниједном нисам користила шаблон који год рад је у питању. Само четкица, руке и машта.

Иако се, како је истакла за наш портал, не сналази баш најбоље у промовисању на друштвеним мрежама, Зорица је путем виртуелног света учинила своје таленте и креације видљивијим, добила подршку познатих шминера и велики број позитивних коментара и реакција за сваки од наведених креативних подухвата. 

 

Анђела Андријевић

Фото: Зорица Челебић, приватна архива

 

 

 

Leave a comment