Ове године нам се, такорећи, наметнуло да проведемо летњи одмор у Србији, богатој природним лепотама, добром храном и најразличитијим одмаралиштима које смо, путујући у друге земље, потпуно занемарили. Ако још нисте посетили Палић, онда наставите да читате јер ћете пронаћи одговор на питање зашто баш Палић треба да буде ваша следећа дестинација.

Смештај и гегутави другари

Прво што сам спазила када ме је такси довезао пред хотел у ком сам одсела било је смарагдо језерце начичкано симпатичним дивљим паткицама. Оне су пловиле језером, сунчале се и гегутаво корачале око воде. Било је могуће нахранити их мрвицама хлеба и помазити их на тренутак иако су биле изузетно уплашене. То су били први другари које сам стекла на овој мини-авантури. Одсела сам у хотелу под називом Вила Александар који је сав уређен у етно стилу. Овај хотел у свом дворишту има базен за пливање, термални базен, сауну и ђакузи. Сваком ко се одлучи да свој викенд проведе у Палићу препоручујем одмор у овом хотелу.

Палићко језеро и његово окружење

Палићко језеро је само 400 м било удаљено од хотела. Било је потребно прећи травњак да би се стигло до песковиток брежуљка код ког се раздвајају шеталишта Мушки штранд (лево од брежуљка) и Женски штранд (са десне стране). Ова шеталишта оивичавају величанствено језеро.

Језеро је дубоко до 2 м и због великог броја алги изразито зелене боје. У 18. веку је из овог језера вађена сода јер је некада било слано па се зато верује да је Палић остатак Панонског мора. Осим тога, језерско блато је лековито и највеће природно језеро у Србији. 1912. године изграђени су објекти по којима се Палић и данас препознаје: водоторањ, Велика тераса као и горепоменута шеталишта. Од 19. века у Палићу су љубавни мост, љубавна алеја и љубавни парк. Шеталишта су начичкана врхунским кафићима, посластичарницама и ресторанима, од којих бих издвојила Елит ресторан.

Нешто више о Суботици у близини које се налази Палић можете прочитати ОВДЕ.

Зоолошки врт - рај на земљи

Недалеко од језера, на само 5 минута шетње налази се величанствени Зоолошки врт, који је апсолутно прича за себе. Основан је 1950. године, а његове основне функције су: зоолошка, ботаничка, образовна и заштита природе.  У парку расте преко 270 врста дрвећа и жбуња, а неке од њих су веома ретке и егзотичне врсте и преко 65 врста животиња. Код улаза у врт налази се продавница сувенира. Природа у врту је невероватна и немогуће је описати је речима. Шумови фонтана и разни звуци животиња непрестано прате посетиоце. Цео парк је покривен мрежом узаних стазица и потребно је бар два сата да се обиђу све животиње. Овај врт је веома бајковито осмишљен и свакој животињи је обезбеђен простор сличан њеном природном станишту.

 На мене су највећи утисак оставили мрки медвед којем је обезбеђено језерце и мали водопад како би се расхладио, мајмун који је у свом кавезу позирао и јео воћни јогурт, предивне птице, дивље мачке итд... Разочарало ме је откриће да тренутно у врту нема слона, али сам га преболела одушевљена лепотом која се прострла преда мном. 

Време проведено у овом одмаралишту и лечилишту је заиста незаборавно искуство, поготово љубитељима природе, животиња, лепе хране и квалитетног одмора. Вода умирује, животиње преносе на посетиоце своју позитивну енергију, а природа оплемењује... 

 

Драгана Клашња

Фотографије: Јелена Ралић / Драгана Клашња

 

Leave a comment