Завршна церемонија пројекта под називом Светионик знања, који се традиционално одржава четврти пут за редом успешно је реализована након три месеца спровођења пројекта. Стручни жири, сачињен од представника Ерсте банке, маркетиншке агенције МПГ, Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду и Фондације Ана и Владе Дивац одабрао је и победнички пројекат који носи назив Табоо дневник.

Светионик знања 4.0.

 

 

 

 

 

Међу 60 средњошколаца из читаве Србије, који су се такмичили са идејама којима желе да унапреде средине из којих долазе, победу је однео пројекат под називом „Табоо дневник“, који за циљ има едукацију и информисање младих о обољевању од полних болести, а самим тим указивање на значај превенције. Тим долази из Београда и има снажну жељу да на иновативан и приступачан начин едукује младе о овој важној теми и пружи им одговоре на бројна питања, а истовремено и сруши обмане и предрасуде да ова тема у нашој земљи представља табу. Они су покренули инстаграм страницу и портал на којој младима на њима прилагођен начин, а у сарадњи са стручним лицима, пружају прилику да добију одгворе на бројне недоумице и питања, покрећући на тај начин дијалог на ове важне теме.
Како би пројекат ових младих људи заживео у будућности, Ерсте банка је за његову реализацију обезбедила 300.000 динара.
Другопласирани тим долази из Шапца и осмислио је пројекат који има за циљ развој туризма у граду, и препознавање Шапца на туристичкој мапи Србије кроз организацију „Чекпоинт Шабац“, виртуелне туре која кроз нове технологије приближава знаменитости и садржаје које град нуди. Треће место припало је средњошколцима из Ниша са пројектом „Репродуктивно здравље на ТИ!“ у оквиру којег планирају покретање серијала емисија на Yоутубе каналу, који ће се бавити темама везаним за репродуктивно здравље.
Путем дигиталних технологија, свечаној церемонији присуствовао је и аташе за културу Амбасаде Сједињених Америчких Држава Michael Brook, који је том приликом пожелео срећу свим финалистима и изразио велико задовољство што је амбасада подржала Светионик знања, истичући значај овог пројекта за омладински активизам.
Поред победничких тимова, и остали финалисти су имали различите креативне и иновативне идеје из бројних области, па су се тако међу пројектима нашли и предлози креирања инфопортала на којима би млади људи могли да пронађу све информације везане за дешавања у свом граду, еколошких кампова за едукацију о рециклажи, фестивала науке, туристичких тура, као и пројекти који имају за циљ подизање свести о различитим друштвеним проблемима.
Светионик знања сваке године окупља 60 средњошколаца из 15 градова Србије и осмишљен је тако да учесници, уз стручну помоћ ментора, у тимовима раде на осмишљавању и припреми пројеката на неку од пет тема (екологија, јавно здравље, туризам, култура и друштвена одговорност) у циљу унапређења заједница у којима живе, али и личног професионалног усавршавања. Све што је потребно је да уоче неку добру промену коју би желели да реализују у свом месту, и пријаве се на конкурс.
Пројекат се спроводи уз финансијску подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду и Министарства омладине и спорта Републике Србије, а градови који су учествовали ове године су: Београд, Ваљево, Врање, Вршац, Крагујевац, Крушевац, Лесковац, Ниш, Нови Сад, Панчево, Параћин, Пирот, Пријепоље, Ужице и Шабац.

Leave a comment