На шестом кинеском интернационалном студентском такмичењу ,,Интернет+ за иновације и предузетништво” у конкуренцији од 6,31 милиона учесника из 117 земаља, мешовити тим Факултета техничких наука и Универзитета у Шенжену, однео је сребрну медаљу.

Овај међународни тим, који је предводио Мијат Кустудић, мастер инжењер менаџмента ФТН-а (модул Пројектни менаџмент) такмичио се у категорији „Иновације“ са својим пројектом CDNBye који представља алгоритам за решавање проблема недовољног пропусног опсега сервера и проблем директног (живог) преноса у видео индустрији. Поред Мијата, тим су чинили и Никола Кустудић, докторанд на Архитектури на ФТН-у, Маја Гулан, мастер инжењер менаџмента (модул Пројектни менаџмент), Хафиз Мустансар Јаваид из Пакистана и Ting Xie из Кине. Мијат, Маја и Хафиз су тренутно докторанди на Универзитету Шенжен, а Тинг Xie мастер студент истог универзитета.

Према речима Мијата, идеја је настала заједничким радом тима.

„Колега Xie Ting је већ имао искуства у видео стриминг технологији због свог рада у Тенценту, који је један од водећих технолошких конгломерата, док је наш заједнички ментор професор Бен Ниу врхунски стручњак за оптимизацију помоћу вестачке интелигенције” – наводи Мијат.


Мијат ради и као асистент Audencia француске школе за бизнис на Шенжен Универзитету на коме је током школовања добио Награду за изузетне доприносе и до сада је учествовао у великом броју међународних пројеката у Србији, Немачкој и Либерији и што му је помогло у улози вође тима и у координисању да се идеја на прави начин обликује и презентује.

Досадашња знања и искуства су ми омогућила да сагледам целокупан процес развоја оваквог производа. Употребио сам своје знање о вештачкој интелигенцији да бих надгледао и пратио креирање програма, а своје менаџерске способности у анализирању потреба тржишта, координисању свог тима и осмишљавању презентације” – објашњава Мијат и додаје да захваљујући мастер студијама, конкретно модулу Пројектни менаџмент, разуме који је процес развоја једног пројекта (производа) и колико је важно имати знања из различитих области. Захваљујући ФТН-у отишао сам на ERASMUS размену студената у Немачку, потом у Либерију, тако да ми је Факултет пружио, не само нова знања него и животна искуства” – закључује Мијат.

Маја је на пројекту била систем инжењер и њен је задатак био анализа и истраживање тржишта, као и део софтверског развоја. Колегиница је претходно успешно завршила мастер студије на студијском програму Инжењерски менаџмент које су јој веома помогле да примени теоријска знања у решавању практичних проблема. “Када имате тако чврсту базу знања, после ју је лако надограђивати кроз даље образовање и радно искуство. Основне студије сам завршила на студијском програму Рачунарство и аутоматика, а искуство сам такође стекла кроз праксу на Prince of Songkla University-у на Тајланду и кроз студентску размену на Универзитету La Sapienza у Риму” – наводи Маја.

Николина улога у тиму је била компјутер инжењер пројекта па је радио front end дизајн и развијао структуру презентације пројекта који је Мијат одржао пред стручним жиријем. Претходно је на нашем факултету, на студијама Архитектуре научио инжењерски приступ решавању проблема, упознао се са алатима које у ту сврху користи и стекао потребну подлогу за савладавање нових.

“На мастер студијама из области савремених теорија и технологија у архитектури сам увидео могућност интердисциплинарности, која је основа мог даљег истраживања. Такође, захваљујући Факултету сам имао прилику да одем на студентску размену у Бари у оквиру докторских студија” – истиче Никола.

 На такмичењу је у конкуренцији било више од 1,47 милиона пројеката које су пријавили студенти са 4.186 универзитета (3028 из Кине и 1158 из иностранства, укључујући и универзитете Оксфорд, Кембриџ, Харвард, Стенфорд и многе друге), а финале је одржано онлине од 17. до 20. новембра, у организацији Универзитета технологије Јужне Кине.

Захваљујући дугогодишњој и плодоносној сарадњи ФТН-а и Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент са реномираним кинеским инстутицијама, студентима нашег факултета пружена је прилика да студирају на престижним кинеским универзитима где су одлично прихваћени и укључени у различите ваннаставне активности које доносе значајно међународно искуство.

 Leave a comment