Када чујемо за еколошку храну, већина помисли на свежу храну, храну која долази од узгајивача, минимално третирану, органску храну или пољопривредну храну. Каква је то заправо храна и колико је заиста битна за исхрану?

ФОТО Шта мислите о органској производдњи?

 

 

 

 

 

 

 

 

У 20. веку појављује се храна која се третира вештачким условима, савременим начинима и поступцима производње уз разне додатке, у разне сврхе претежно комерцијалне.

Органска храна подразумева одсуство пестицида, хербицида, адитива, хемикалија, и без  коришћења генетски модификованих организама при узгоју. Органски узгајане животиње једу природну храну, не добијају хормоне раста, антибиотике, разне примесе и концентрате. Еколошку храну можемо назвати природном , органском храном која је најквалитетнија и која сразмерно свом квалитету и тродупло више кошта. 

Еколошка храна смањује ниво токсима у организму истраживања потврђују, као и то да има више витамина, протеина, минерала, фосфора, гвожђа, магнезијума.

Еколошка храна има и добар утицај и на заштиту природне средине. Еколошке фарме хране не испуштају пестициде у  природу, не нарушавају екосистеме, такође мање се енергије троши и мање отпада настане у еколошкој производњи. 

Уколико се одлучите за органску производњу или конзумацију органске хране као и козметичких производа – будите свесни да идете у корак са временом и радите за бољу будућност свих.  

 
Овај текст настао је у оквиру пројекта Како и зашто у еко-предузетништву који организује неформална група Омладинци у зеленом предузетништву у сарадњи са Омладином Јазаса и Опенсом. Како и зашто у еко-предузетништву се реализује у оквиру пројекта Зелени инкубатор који спроводи Београдска отворена школа уз финансијску подршку Европске уније.

 

Leave a comment