Каква је еколошка храна?

Када чујемо за еколошку храну, већина помисли на свежу храну, храну која долази од узгајивача, минимално третирану, органску храну или пољопривредну храну. Каква је то заправо храна и колико је заиста битна за исхрану?

 

 

 

 

 

 

 

 

У 20. веку појављује се храна која се третира вештачким условима, савременим начинима и поступцима производње уз разне додатке, у разне сврхе претежно комерцијалне.

Органска храна подразумева одсуство пестицида, хербицида, адитива, хемикалија, и без  коришћења генетски модификованих организама при узгоју. Органски узгајане животиње једу природну храну, не добијају хормоне раста, антибиотике, разне примесе и концентрате. Еколошку храну можемо назвати природном , органском храном која је најквалитетнија и која сразмерно свом квалитету и тродупло више кошта. 

Еколошка храна смањује ниво токсима у организму истраживања потврђују, као и то да има више витамина, протеина, минерала, фосфора, гвожђа, магнезијума.

Еколошка храна има и добар утицај и на заштиту природне средине. Еколошке фарме хране не испуштају пестициде у  природу, не нарушавају екосистеме, такође мање се енергије троши и мање отпада настане у еколошкој производњи. 

Уколико се одлучите за органску производњу или конзумацију органске хране као и козметичких производа – будите свесни да идете у корак са временом и радите за бољу будућност свих.  

 
Овај текст настао је у оквиру пројекта Како и зашто у еко-предузетништву који организује неформална група Омладинци у зеленом предузетништву у сарадњи са Омладином Јазаса и Опенсом. Како и зашто у еко-предузетништву се реализује у оквиру пројекта Зелени инкубатор који спроводи Београдска отворена школа уз финансијску подршку Европске уније.

 

Коментари

Leave a reply