Да ли сте чули за острво смећа у Тихом океану? У највеће дубине се складишти по осам тона пластике годишње коју бацају углавном људи, а морске струје их обликују и таложе као острво неразградиве пластике. Због немара људи настају огромне штетне последице – свест о очувању животне средине спава док настају тзв. темпиране бомбе у нашој природи. 

ФОТО: У океанима и морима постоји ситна пластика попут конфета која је посебно тешка за чишћење дубина.

Постоји експедиција која истражује дубину океана на сваких пола године и која је пронашла на милион километара ситне пластике. Веровали или не, ситна пластика се простире на милион километара! Што је најгоре, уклањање оволиког смећа је додатно тешко и опасно избацити из океана. Замислите пластичну површину већу од Мексика, или већу од три Француске која је настала захваљујући, глобално посматрано,  неодговорном понашању људи. 

Огромна направа плута по океану и мору, са дубоким грабуљама од неколико метара која купи пластику  и микропластику. На фотографијама експедиције се види отпад од пластичних флаша, решетки, боца, чепова, точкова, рибарске мреже, ужади и мношто разног отпада. Скоро највећи проценат отпада представља пластика, док половина тог отпада потиче од рибарских мрежа.  

Отровне хемикалије у наше тело долазе путем уловљене рибе која је пуна токсичних честица као и морских плодова којима се људи хране. Биљни и животињски свет се оштећује – морске птице и разне водене животиње једу пластичне кесе – храна постаје отровна тим путем и  за људе  – повећава се ризик од појаве ракаПрирода се уништава – штетне честице и мириси се шире и делују на све стране. 

Како привредни раст напредује, неопходно је да еколошка свест људи на појединачном ниову прати тај раст како не бисмо, на дуге стазе, у суштини, назадовали. Размисли о свом понашању и почисти око себе – дај пример другима

Ако те занима ова и сличне теме, пријави се за онлајн еко-конференцију Како и зашто у еко-предузетништву?

Овај текст настао је у оквиру пројекта Како и зашто у еко-предузетништву који организује неформална група Омладинци у зеленом предузетништву у сарадњи са Омладином Јазаса и Опенсом. Како и зашто у еко-предузетништву се реализује у оквиру пројекта Зелени инкубатор који спроводи Београдска отворена школа уз финансијску подршку Европске уније.

Leave a comment