Не одустајући од највеће научне прославе у Европи ни ове године, Европска ноћ истраживача биће одржана 27. и 28. новембра у виртуелном окружењу, доносећи путем интернета бројне научне изазове и дружења са научницима. У години која протиче у знаку и даље актуелне пандемије, организатори Европске ноћи истраживача одлучили су да удруже снаге и радозналцима свих узраста широм Србије понуде научни програм који ће бити доступан кроз свега неколико кликова.

Ноћ истраживача

 

 

 

Тема овогодишње Ноћи истраживача је дигитална наука! Биће представљени сви начини коришћења дигиталних медија у истраживању и учењу. Већина програма ове године биће у онлине формату. Бројни снимци демонстрација биће постављени на wеб страници и YоуТубе каналу Ноћи истраживача.

Једанаеста “Ноћ истраживача” у Новом Саду, одржаће се у петак 27. новембра али ће њена прослава почети већ од 15. новембра!

Од 15. новембра у павиљону поред зграде Ректората новосадског универзитета биће постављена интерактивна изложба “Научно игралиште” која ће моћи да се посети сваког дана од 12-18h. У исто време биће лансирана апликација “Ноћ истраживача” за андроид телефоне са којом сваки “посетилац” уз помоћ игре “Лов на науку” открива и сакупља трофеје по граду. Ова апликација омогућава и трагање за научницима са којима је планирано дружење уз кафу или сок, 27. новембра.

У самој Ноћи истраживача 27. новембра на YоуТубе каналу биће емитован програм уживо. Биће неколико предавања на тему ЦОВИД-19 епидемије али и о научним достигнућима до којих се дошло током пандемије. Посетиоци ће у коментарима моћи да постављају питања предавачима.

Повежите се дигитално са науком 27. новембра, а већ сада запратите нашу ФБ страницу и YоуТубе канал!

Европска ноћ истраживача у Србији финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири. Сва научна дешавања реализују се кроз три пројекта. Пројекат ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) води Универзитет у Новом Саду и Природно математички факултет Нови Сад са партнерима: Центар за промоцију науке (ЦПН), Креативно едукативни центар, Удружење научних комуникатора – Науком, Висока техничка школа струковних студија Зрењанин И Висока техничка школа струковних студија Суботица.

Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Ноћи истраживача могуће је проверити на сајту www.nocistrazivaca.rs.

Leave a comment