Преносимо у целости саопштење ПР омладинског центра CK13. Омладински центар CK13 примио је решење о тужби од стране Удружења грађана “Kuda.org”. По овој тужби тражи се исељење Омладинског центра CK13 у року од 15 дана од дана правноснажности пресуде, под претњом принудног извршења.

CK13

 

 

 

 

Након тужбе “Kuda.org” против SHL, фондације која је помогла оснивање центра, тужба против CK13 представља врхунац бескрупулозног покушаја приватизовања у невладином сектору. Овакво понашање “Kuda.org” сведочи томе да се “колектив посвећен уметности, активизму и политици” (како сами себе описују) заправо концентрише у интерес обесног газде који користи своју позицију моћи за ометање и условљавање рада Црне куће. С обзиром да је “Kuda.org” упозната са чињеницом да ће хипотека над кућом бити активирана оног тренутка када CK13 изађе из ње, верујемо да су ова дешавања управо усмерена ка гашењу центра.

Овакво поступање “Kuda.org” недостојно је цивилне и активистичке сцене и срачунато је да нанесе штету Омладинском центру CK13. Такво поступање наноси штету и читавој заједници окупљеној око центра и целокупном цивилном друштву у Новом Саду и шире.

Коначно, “Kuda.org” последњим поступцима и јавно разоткрива своју праву насилничку природу, која је нама добро позната из мучног процеса преговора, који су били праћени ултиматумима и претњама “да ћемо летети из куће” уколико те ултиматуме не прихватимо.

Након што се CK13 јасно и јавно успротивио плановима које је “Kuda.org” имала са кућом, добили смо снажну подршку бројних организација и појединаца. Сви даљи поступци “Kuda.org”, као и обмане пласиране у јавности, јасно представљају деловање некога ко или не може да се помири са реалношћу и прихвати своју неприхваћеност на сцени за коју тврди да јој припада, или има сасвим другачије мотиве и интересе од активистичких.

Омладински центар CK13 ће и на ово насиље одговорити средствима која су нам на располагању, уз подршку пријатеља и сарадника центра.

Подсећамо, “Kuda.org” је у мају ове године раскинула уговор о коришћењу простора са Омладинским центром CK13 и поставила ултиматуме за његово обнављање, о чему смо обавестили јавност у саопштењу од 10. јуна. Такође, “Kuda.org” је почетком септембра из Црне куће одузела техничку опрему која је служила за програмске активности центра, о чему смо такође известили јавност. Иначе, осим тужбе против Омладинског центра CK13, “Kuda.org” је подигла тужбу и против немачке фондације SHL, која је финансирала куповину куће, а сада, 14 година након куповине, “Kuda.org” негира хипотекарно право којим SHL располаже као гаранцијом да кућа неће бити продата, односно пренаменована. Фондација SHL се почетком септембра такође јавно огласила овим поводом.

Leave a comment